SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Projekt „Financijska pismenost“ u Srednjoj školi Prelog

Fotografije uz članak 6
06.03.2022

Kako osigurati financijsku stabilnost? Kako uštedjeti, ali i potrošiti? Odgovore na ta pitanja učenici Srednje škole Prelog mogli su dobiti u okviru školskoga projekta „Financijska pismenost“ čija je realizacija započela u prosincu 2021. godine. Nositeljice projekta su nastavnice Dragica Koštarić, prof. izvrstan savjetnik i Darinka Mustač, prof. mentor te mr. sc. Tanja Lilić, pedagoginja škole. Evo što nam kažu o ovom projektu:

"Kroz istraživanja, predavanja i radionice prilagođene dobi učenika, približavamo osnovne financijske pojmove s kojima se svakodnevno susreću. Sve to radimo s ciljem da se učenici pravovremeno upoznaju s osnovama financijskog sustava kako bi mogli aktivno sudjelovati u gospodarskom segmentu društva. Projekt je organiziran kroz niz aktivnosti, a u ovoj školskoj godini one obuhvaćaju:

  • istraživanje „Novac i ja“
  • istraživanje „Učim, štedim, trošim“
  • predavanje „Financijska pismenost“
  • predavanje „Mirovinski fondovi“
  • radionice „Moja prva plaća“

Projekt je namijenjen svim učenicima škole, a započeo je  istraživanjem pod nazivom „Novac i ja“ koje je obuhvatilo učenike trogodišnjih strukovnih programa – kuhar, slastičar i konobar od prvog do trećeg razreda. Kako bismo ispitali razinu financijske pismenosti učenika Srednje škole Prelog, proveli smo istraživanje kojim smo mjerili poznavanje financijskih pojmova i odnos prema trošenju novca. Ispitani su i financijski ciljevi učenika, što ih najviše brine u budućnosti te kolika je njihova financijska uključenost u donošenje financijskih odluka. Nakon provedenog istraživanja i analiziranja rezultata slijedilo je predavanje na temu „Mirovinski fondovi“ i radionica „Moja prva plaća“. Predavanjem „Mirovinski fondovi“ učenici su upoznati s načinom funkcioniranja mirovinskih fondova, a poseban je naglasak stavljen na odabir obaveznog mirovinskog fonda koji se zasniva na sustavu kapitalizirane osobne štednje gdje zaposleni štede na osobnim računima, a ušteđena sredstva njihovo su osobno vlasništvo iz kojeg će im se isplaćivati mirovina. Nakon odslušanog predavanja za učenike trećih razreda,  zanimanja kuhar, slastičar i konobar,  održana je radionica „Moja prva plaća“ na kojoj su učenici po prvi puta uz pomoć nastavnica sami obračunavali plaću i sastavili svoj prvi Obračunski list. Radionica je prvenstveno bila namijenjena učenicima koji u svom nastavnom planu i programu nemaju temu Obračun plaće, a prvi iz naše škole izlaze na tržište rada. Vjerujemo da smo ovim aktivnostima povećali financijsku pismenost naših učenika, a dodatnim projektnim aktivnostima omogućit ćemo unaprjeđenje njihovih stečenih vještina na višu razinu."

 

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr