SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Promocija knjige i filma o Dragi Vabecu u Prelogu

Fotografije uz članak 5
13.03.2015
U petak, 13. ožujka, održala se u Prelogu promocija knjige i filma “Drago Vabec - L’idole de l’Armoricaine” o proslavljenom međimurskom nogometašu Dragi Vabecu. Promocija se održala u multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata Insulanus Grada Preloga. Legendu Dinama i Bresta pozdravio je gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, a predsjednik NK Mladost Komet iz Preloga Josip Zvonarek Vabecu je darovao monografiju „100 godina nogometa u Prelogu“. 

Drago Vabec je međimurski nogometaš kojeg u Zagrebu "nitko nije razumio" jer je govorio po međimurski pa je po jednom događaju i dobio nadimak "Of" ( "of me piči" je govorio tadašnjem treneru Srebriću na utakmici u Milanu, a ovaj ga nije razumio, kad mu je Drago govorio da ga jedan igrač non-stop udara, pa je tako ostao "Of" ). Pomalo je iznenađujuće završio u Brestu 1979. godine nakon sjajne karijere u Dinamu. Danas nažalost preminuli trener Josip Kuže za istu je svojedobno kazao da je bila zaista briljatna, jer je u pitanju bio najkompletniji igrač Dinama svih vremena. "Kompletniji igrač nikad nije igral u Dinamu. „Of“ zna sve. Lijeva mu je kao desna, ima sjajan dribling. Dugi pas, kratki pas, ideju, igra glavom, u obrani zadaci. Ofić ima baš sve, ustvrdio je Kuže.

Francuski regionalni list La Telegramme probranim riječima donosi priču o klupskoj legendi Dragi Vabeca koji je za samo četiri godine igranja u Brestu postao "idol Armoricaina" kako je nosio naziv klub dok nije preuzeo ime Stade de Brest. Francuzi tako pišu: „ Drago je bez konkurencije najbolji igrač u povijesti kluba. Bio je umjetnik koji je mogao koristiti desnu nogu gotovo isto kao i lijevu, a u svojoj francuskoj karijeri zabio ukupno 60 golova. Od toga najupečatljivije su mu ostale pobjede nad tada velikim Bordeaux-om '82.-e gdje su slavili sa 3-1 te pobjeda nad PSG-om također 3-1 nekoliko mjeseci kasnije.“

 Claude Marzin, predsjednik navijačke skupine 'Brestois un jour, Brestoa toujours' o Vabecu kaže: „Za Brest su igrali veliki igrači od kojih ističemo najveća odnosno najpoznatija imena: Franck Ribery, Yvon Le Roux, Patrick Martet, David Ginola, Bernard Lama, Claude Makelele, Vincent Guerin, Stephane Guivarch, Ricardo Cabanas, Paul Le Guen i Milan Radović (legendarni bivši napadač Rijeke), ali najveća klupska legenda upravo je Hrvat Drago Vabec“.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr