SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Prosinac bogat događanjima u Prelogu

Fotografije uz članak 1
Završeno 26.11.2022 - 31.12.2022

Brojna su događanja ovog prosinca u Prelogu. Svake adventske subote vjernici Župe sv. Jakoba pale svijeće na adventskom vijencu na Trgu svetog Jakoba. Program se sastoji od molitve, pjesme i meditacije, a svijeće će svake subote, u večernjim satima, paliti predstavnici Grada Preloga i Župnog pastoralnog vijeća Župe sv. Jakoba.  Uz paljenje prve adventske svijeće, u Pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“, otvorit će se izložba radova Ivana Lackovića Croate, iz zbirke Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, a prigodom obilježavanja devedeset godina rođenja ovog istaknutog autora. U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, održat će se, u petak, 2. prosinca, s početkom u 18 sati, otvorenje izložbe Snježane Pokos Vujec. Uoči blagdana sv. Nikole, u Domu kulture Grada Preloga, očekuje nas zanimljiva kazališna predstava za najmlađe, dječja kazališna predstava u izvedbi Kazališta „Prijatelj“ iz Zagreba, pod nazivom „Vještica Zloćkoslava i Djed Mraz“. Predstava je na rasporedu u nedjelju, 4. prosinca, s početkom u 15 sati. Sveti Nikola stiže u ponedjeljak, 5. prosinca, u 16 sati, a doček će mališani prirediti u župnoj crkvi sv. Jakoba. U prigodnom programu će sudjelovati Dramska skupina Misijske zajednice „Sv. Male Terezije“, vjerska skupina Dječjeg vrtića Fijolica te mali pjevači Ribari sv. Jakoba. Dan Grada Preloga obilježit će se, u utorak 6. prosinca, brojnim događanjima. U jutarnjim satima položit će se vijenci i upaliti svijeće ispred centralnog križa na groblju u Prelogu, nakon čega slijedi druženje u centru Preloga (Trg sv. Jakoba) za sve građane. U jutarnjim satima, obići će se i neka od završenih gradilišta na području Grada Preloga. Poslijepodne, pak slijedi misa povodom Dana Grada Preloga u Župnoj crkvi sv. Jakoba, polaganje vijenaca na Spomen ploču znamenitim Hrvatima priločke Župe te otkrivanje biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i na kraju svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Preloga u Domu kulture Grada Preloga.

Od svojeg osnutka davne 1927. godine, Kulturna udruga Seljačka sloga Prelog njeguje tradiciju i običaje svojega kraja i nema u Prelogu obitelji koja nije na neki način povezana s ovim folklornim društvom. Svoj devedeset i peti rođendan, članovi Kulturne udruge Seljačka sloga Prelog, obilježit će u subotu, 10. prosinca, prigodnim programom u Domu kulture Grada Preloga, s početkom u 19 sati.  Pjevački zbor Grada Preloga poziva na „Adventski koncert“ u Dom kulture Grada Preloga. Koncert će se održati u nedjelju, 11. prosinca 2022. godine, s početkom u 17 sati. Posjetitelji će moći uživati u odličnom glazbenom programu, koji pripremaju Pjevački zbor Grada Preloga i njihovi gosti: Pjevački zbor i Tamburaški sastav Udruge umirovljenika Prelog, Vokalna skupina Agnus, Pjevački zbor i Tamburaški sastav Osnovne škole Prelog te Pjevački zbor Srednje škole Prelog. U programu će sudjelovati, čitanjem stihova, Marta Krušelj, Ivanka Novak i Marija Bermanec. U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, održat će se, u ponedjeljak, 12. prosinca, s početkom u 18 sati, otvorenje godišnje izložbe članova Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog.

Turistička zajednica Grada Preloga i ove godine poziva sve zainteresirane na Božićni sajam u Prelogu. Božićni sajam će se održati na Trgu Slobode u Prelogu ispred Doma kulture, 17. prosinca 2022. godine (subota) od 8.00 do 13.00 sati. Ovogodišnje središnje događanje Adventa u Prelogu, Božićni koncert, u Prelog dovodi sjajne glazbenice, sestre Ivanu i Mariju Husar. Koncert, pod nazivom „U susret Božiću“, donijet će najljepše Božićne pjesme, u izvedbi Ivane i Marije Husar. Sestre Husar, hrvatske pjevačice,  skladateljice i glazbene pedagoginje, sredinom devedesetih sa Majom Vučić i Martinom Pongrac učinile su veliki glazbeni korak u tadašnjoj hrvatskoj pop kulturi. Grupa “Divas” uzdignula je pop glazbu na hrvatskim prostorima, ali i šire. Nakon raspada grupe Marija i Ivana  započele su uspješnu solo karijeru, posebno u duhovnoj glazbi. Broj mjesta za Božićni koncert je ograničen, a ulaz će biti moguć samo uz ulaznice, koje će se besplatno dijeliti u Upravi Grada Preloga, od 12. prosinca. Programima u sklopu Adventa u Prelogu 2022. godine pridružuju se i Dječji vrtić Fijolica Prelog, Osnovna škola Prelog, Osnovna škola Draškovec i Srednja škola Prelog. U prekrasnom ambijentu župne crkve u Prelogu, zborovi s područja Grada Preloga predstavit će se onime što najbolje znaju: pjesmom, u ponedjeljak 26. prosinca u 17 sati. Biti će tu župni, svjetovni i školski zborovi iz Preloga, Cirkovljana, Draškovca i Svetog Jurja u Trnju. Svatko će svojim glazbenim prilogom uljepšati završetak Božićnih dana i posljednje sate Nove godine. Već tradicionalno građani Grada Preloga i njihovi gosti, u Novu će 2022. godinu ući zajedničkim dočekom na Trgu slobode ispred Doma kulture u Prelogu. Za dobru feštu pobrinut će se Zodiac Band, a uz šampanjac i čestitke gradonačelnika Ljubomira Kolareka, čeka nas i tradicionalni vatromet.

Bogat je i filmski program Doma kulture Grada Preloga, a sve informacije o filmskom programu možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.prelog.hr/filmski-program/g61

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr