SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Radni sastanak ministrice Vučković sa poljoprivrednim proizvođačima u Prelogu

Fotografije uz članak 1
28.02.2024

Na incijativu gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, u prostoru Uprave Grada Preloga, održan je, u utorak 27. veljače, radni sastanak ministrice poljoprivrede Marije Vučković sa poljoprivrednicima iz Međimurske i Varaždinske županije. Uz ministricu, sastanku je nazočio i državni tajnik Zdravko Tušek, a razgovaralo se o brojnim problemima, poput komasacije zemljišta, problemu cijena proizvoda, potporama, štetama na usjevima od divljači.

„Kao veterinar, čovjek od veterinarske i poljoprivredne struke, interes je i meni osobno i svima nama, da poljoprivredna proizvodnja na sjeveru Hrvatske dobije pozornost kao i ostali dijelovi Hrvatske. Ovaj je sastanak upravo sazvan s ciljem da se ministrica Vučković podobnije upozna s problemima poljoprivrede sjeverne Hrvatske, gdje je uređenost poljoprivrednih proizvoda specifična i gdje ima niz drugih problema koje treba riješiti“, istaknuo je Kolarek.

Ministrica Vučković rekla je kako je na sastanku najviše riječi bilo o posebnostima Međimurske županije i dobrog dijela sjevera Hrvatske, a koje su vezane za posebne uvjete gospodarenja, za usitnjenost parcela te neriješene imovinsko pravne odnose. „S obzirom na takav poseban položaj, mi smo se usuglasili da, kao nacionalno tijelo nadležno za poljoprivredu, moramo osmisliti poseban program u najkraćem mogućem roku koji će takve uvjete gospodarenja olakšati, koji će pripomoći rješavanju, tamo gdje je moguće, određenih odnosa kako bi se povećala poljoprivredna površina u ARKODU i kako bi se ublažile poteškoće koje ovi poljoprivrednici doista imaju“, rekla je ministrica. Druga važna tema o kojoj je bilo riječi su poremećaji globalne tržišne dinamike. „Poljoprivrednici su iskazali svoje nezadovoljstvo, a to čujemo danas i u drugim državama Europe, padom cijena proizvoda koje proizvode. Žalili su se da dio potpora koji mi sada imamo ili nam je u planu, nije dovoljan kako bi sanirao sve poteškoće i gubitke dohotka koje su osjetili. Pregovaramo na Vijeću, ukazujemo na to. Nije Hrvatske jedina članica koja ima s tim problema pa ćemo vidjeti kakve će biti reakcije. U ovom trenutku, ono kako smo zaključili temu vezanu za tržišne poremećaje i cijene proizvoda, jest da ćemo se očitavati u najskorije vrijeme“, kazala je Vučković. Na sastanku se razgovaralo i o brojnim pojedinačnim programima, a među važnijim temama bile su štete koje poljoprivrednim gospodarstvima u jednom dijelu Međimurske županije nanosi divljač. „Radimo izmjene Zakona o lovstvu, kako bismo konkretnije riješili pitanje šteta na usjevima, no poljoprivrednici su s pravom ukazali da moramo učiniti dodatan iskorak na prevenciji, a ne samo na plaćanju šteta. Dogovorili smo sastanak s predstavnicima lovaca, osobito s onima koji koriste lovišta u ovoj županiji, kako bismo zajedno sagledali je li moguće dodatno unaprijediti poziciju poljoprivrednika i prevenirati određene štete“, zaključila je ministrica Vučković.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr