SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301
Tagovi: DND Prelog 

Seminar Društva Naša djeca Prelog

Fotografije uz članak 2
Završeno 19.05.2018 - 20.05.2018

Društvo Naša djeca Prelog organizira seminar dr. Ranka Rajovića, pod nazivom NTC sustav učenja. Dr. Ranko Rajović, doktor interne medicine iz Novog Sada, magistar neurofiziologije i doktor sportskih znanosti, autor je Nikola Tesla Centra (NTC) sustava učenja, a područje kojim se bavi je neurofiziologija i njezina primjena u pedagogiji. Predsjednik je Odbora za darovite, međunarodne udruge Mensa i UNICEF-ov suradnik na projektu ranog poticanja intelektualnog razvoja djece. U 2015. godini dobio je priznanje međunarodne Mense (MERF - Mensa Education and Research Foundation) za intelektualni doprinos društvu. Dr. Rajović je stručnjak za rani razvoj inteligencije djeteta čije su knjige vrlo popularne, njegova su izlaganja na Youtube-u pregledana preko 100 000 puta u samo 2 tjedna, a predavanja su uglavnom popunjena do posljednjeg mjesta.

NTC sustav učenja je specijalizirani program zasnovan na teorijskim osnovama neurologije, neuropsihologije i drugih znanosti, posebno pedagoških – obiteljske pedagogije, didaktike i metodike za predškolski i osnovnoškolski uzrast. Radi se o novom pristupu učenju u kojem dominira aktivnost djeteta i njegov uspješan psihomotorni razvoj. NTC metoda učenja je zasnovana na igri, a provodi se u 15 europskih zemalja uključujući i Republiku Hrvatsku. Program je namijenjen cjelokupnoj populaciji predškolske i školske djece, sumjeren prepoznavanju njihovih posebnosti, te poticanja njihovih sposobnosti. Program nudi načine prepoznavanja darovite djece, te razvoj njihovih sposobnosti i stvaralačkog mišljenja. Iako provođenje programa odgajateljima omogućava rano otkrivanje jakih područja pojedinaca, ne postoji opasnost od elitizma, kao što se događa u nekim posebnim programima za darovite, već program predstavlja dobru osnovu za individualizaciju. Cilj NTC programa je poticati razvoja potencijala za učenje djece pomoću specifičnih aktivnosti koje se baziraju na igri i koje se temelje na modernim neurofiziološkim i psihološkim otkrićima. Ova otkrića, između ostalog, nam govore da se mozak najintenzivnije razvija od rođenja do 5-7 godine života, te je zbog toga od izuzetnog značaja u ovom osjetljivom periodu sistematično poticati aktivnosti, za koje je dokazano, da doprinose razvoju mozga. Zbog svoje neurofiziološke osnove, NTC program dobro dopunjuje razvojno psihološka ishodišta kurikuluma vrtića i osnovne škole i obogaćuje prijedlozima konkretnih i ciljno usmjerenih pokretnih i misaonih igara.

Kome je Seminar namijenjen? Seminar je namijenjen roditeljima, odgojiteljima, učiteljima, pedagozima, psiholozima i drugim stručnjacima koji se bave odgojem i obrazovanjem djece te svim zainteresiranim građanima koji žele čuti više o novim znanstveno utemeljenim spoznajama o ranom poticanju intelektualnog razvoja. Cilj NTC seminara se odnosi na razvijanje sljedećih stručnih kompetencija:

• prepoznavanje, njegovanje i poticanje potencijala za učenje, psiho-motoričkih, intelektualnih, kreativnih i praktičnih sposobnosti djece i razvoj njihove motivacije za učenje i samopouzdanja.
• kreativno mišljenje i rješavanje problema na osnovi znanja na području sastavljanja zagonetnih pitanja i pitanja više misaonog nivoa i igara.

Predavanje će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Preloga.

RASPORED SEMINARA:

1. DAN, 19.05.2018. godine, početak u 10,00 sati (max broj polaznika 70), predavanje za odgojno-obrazovne djelatnike.

Blok 1 Uvod Razvoj mozga
• Greške roditelja
• Razvojne smetnje
Blok 2 Fiziologija učenja
• Rana stimulacija
• Funkcionalno znanje
Blok 3 Razvoj matematičko-logičkog razmišljanja, radionica I
Blok 4 Asocijativno učenje, misaone klasifikacije i serijacije, radionica II

Predavanje za roditelje, subota 17 sati, Multimedijalna dvorana (max 100 sudionika). Predavanje traje od 45-60 minuta, zavisi od dogovora predavača i organizatora. Na predavanju, uz sudionike seminara, može biti do 100 roditelja.

Teme predavanja:
Uvod, funkcionalno znanje i greške roditelja (30-45 minuta)
Učenje je igra (30-45minuta)

2. DAN, 20.5.2018.godine, početak u 10,00 sati (max broj polaznika 70) - predavanje za odgojno-obrazovne djelatnike

Blok 1 Asocijativno učenje, nelogične priče, radionica III
Blok 2 Razvoj konvergentnog i divergentnog mišljenja Funkcionalno znanje
Blok 3 Igre i poligoni, radionica IV

PRIJAVE ZA SEMINAR SU OBAVEZNE ZA SVE SUDIONIKE I VRŠE SE NA E-MAIL ADRESU:

drustvonasadjecaprelog@gmail.com

PRIJAVE SE PRIMAJU DO SRIJEDE 16.05.2018. U PONOĆ. SEMINAR JE BESPLATAN.

DRUŠTVO NAŠA DJECA PRELOG, KAO ORGANIZATOR, IZDAJE POTVRDU O SUDJELOVANJU!

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr