SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prelog

09.03.2019

Dobrovoljno vatrogasno društvo Prelog održalo je, u subotu, 9. ožujka 2019. godine, svoju 144. redovnu godišnju skupštinu. Uz brojne članove, predstavnike prijateljskih društava, skupštini su nazočili gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Željko Poredoš. Podnijeta su izvješća o radu, blagajničko izvješće, izvješće Nadzornog odbora te su usvojeni plan rada i financijski plan za 2019. godinu.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Prelog, osnovano je daleke 1875 godine, dakle prije pune 144 godine, kao prvo vatrogasno društvo u Međimurju. Društvo trenutno broji pedesetak članova starijih od 18 godina i desetak članova djece. Brojne su bile aktivnosti društva u prošloj godini. Sudjelovali su u obilježavanju crkvenih slavlja, hodočastili u Mariju Bistricu. Uređivani su prostori Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prelog, organiziran je četvrti po redu, vatrogasni Kup Grada Preloga, na kojem je sudjelovalo oko 150 natjecatelja.

Tijekom 2018. godine Vatrogasna postrojba DVD – a Prelog  zabilježila je 26 intervencija, što predstavlja znatno smanjenje u odnosu na prijašnje godine. Od tih 26 intervencija, dvije se odnose na gašenje požara trave i niskog raslinja, u tri navrata intervenirali su prilikom prometnih nezgoda, dva puta kod ispumpavanja vode, dva puta kod uklanjanja srušenih stabala sa ceste, jednom kod nasilnog otvaranja vrata stana radi mrtve osobe koja se nalazila unutra, dvije su bile intervencije prilikom uključenja vatrodojave te 14 ostalih intervencija. Prema mjestu intervencija 17 ih je bilo u  samom Prelogu, a 9 u mjestima koja se nalaze oko Preloga. Svim tim intervencijama spašena je znatna imovina i ljudski životi. Treba napomenuti da vatrogasna postrojba broji 20 članova koji svi imaju liječničke preglede, i propisanu zaštitnu opremu. Jedan dio članova postrojbe ima položene i razne specijalnosti kao što su specijalnost za izolacione aparate, specijalnost za tehničke intervencije u prometu, voditelji brodice, rukovatelj motornom pilom, a dio postrojbe prošao je i zahtjevnu obuku u simulatoru plamenih udara.

Zbog uvježbanosti i spremnosti članova te kontrole i ispravnosti vatrogasne opreme sudjelovali su i na nekoliko natjecanja. Sa dvije muške ekipe i jednom ekipom mladeži nastupili su na natjecanju Vatrogasne zajednice Grada Preloga, održanom u Čehovcu. Ekipa mladeži sudjelovala je i na županijskom vatrogasnom natjecanju, a na županijskom natjecanju seniora u Štefancu sudjelovala je muška „B“ ekipa. Tri natjecateljske ekipe nastupile su i na četvrtom Kupu grada Preloga, a ekipa mladeži nastupila je još i na natjecanju u Hrženici. Tijekom godine vatrogasna postrojba je izvela samostalno ili sa drugim postrojbama osam javnih taktičko pokaznih vježbi, te nekoliko internih vježbi.

Za obavljanje intervencija i ostale poslove VP DVD-a Prelog  raspolaže sa sljedećom važnijom opremom: navalno vozilo Mercedes Atego TLF 20-25 sa „Ziegler“ nadogradnjom  koje je opremljeno sa svom potrebnom opremom za gašenje požara kao i za tehničke intervencije, zatim  autocisterna  MAN kapaciteta 8000 litara vode, sa „Rosenbauer“ nadogradnjom, koja također posjeduje opremu za razne vrsta intervencija, kombi  Peugeot Boxer, gumeni čamac sa  motorom, aluminijski čamac sa motorom, razne vrste motornih i električnih pumpi, agregate za struju ventilatore, motorne pile i još puno druge opreme potrebne za obavljanje vatrogasne  djelatnosti. Veliko pojačanje u opremi DVD-a Prelog predstavlja i motorna pumpa velikog kapaciteta, konkretno 20000 litara u minuti, koja je dobivena na korištenje od Ministarstva gospodarstva.

Podijeljene su spomenice za godine rada pojedinih članova u DVD-u, nagrade najaktivnijim vatrogascima, kao  i zahvalnice dugogodišnjim sponzorima DVD-a. U  vatrogasnu postrojbu DVD-a primljen je Ivan Matković. Spomenicu za 10 godina rada primili su Matija Mlinarec i Domagoj Žeželj, za 40 godina Dragutin Višnjić, a za 50 godina rada Tomo Kutnjak. Zahvalnice za potporu primili su Ana i Mihajlo Ljubisavljević te Marija Cvitko. Najaktivniji pak su članovi društva Matija Mlinarec (28 bodova), Slavko Štefan (32 boda) te Božidar Golomboš (44 boda).

Na samom kraju, gradonačelnik Ljubomir Kolarek podijelio je opremu nabavljenu iz sredstava civilne zaštite dobrovoljnim vatrogasnim društvima s područja Preloga, društvima iz Cirkovljana, Oporovca, Čehovca, Čukovca, Draškovca i Preloga.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr