SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Stotu po redu Skupštinu održalo Dobrovoljno vatrogasno društvo Draškovec

17.02.2024

Prošle subote, 17. veljače, u dvorani Društveno vatrogasnog doma u Draškovcu, održana je stota po redu redovna godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Draškovec. Skupštinu  je otvorio i u nastavku vodio predsjednik društva Nenad Tota, pozivu su se odazvali predstavnik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mladen Kanižaj, predstavnik Kluba vatrogasnih veterana Vatrogasne zajednice Međimurske županije Ivan Mirić, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Preloga Slavko Štefan, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, vijećnica grada Preloga ujedno i ravnateljica Osnovne škole Draškovec Margit Mirić, predsjednik Mjesnog odbora Draškovec Nino Marđetko, predsjednica Mjesnog odbora Hemuševec Jacinta Matjačić, župnik Župe sv. Roka Draškovec Krunoslav Kefelja, predstavnici mjesnih udruga i članovi prijateljskih vatrogasnih društava.

Podnijeta su izvješća o radu pa je tako izvješće Upravnog odbora podnio tajnik Mihajlo Pongrac, izvješće zapovjednika Stjepan Matijačić, financijsko izvješće Tomislav Kovač, a izvješće nadzornog odbora Ivan Horvat. Program rada i prateći financijski plan za 2024. prezentirao je predsjednik Nenad Tota. Članovi društva tokom 2023. polazili su određena usavršavanja i školovanje. Ovom su prigodom uvjerenja primili: specijalnost za zaštitu dišnih organa: Filip Repalust i Nikola Varga te specijalnost spašavanje pri tehničkim intervencijama: Mihajlo Pongrac. Spomenice za dugogodišnji rad u društvu za 10 godina primio je David Repalust, za 20 godina Nikola Vlah i Željko Škoda, a za 40 godina rada Đuro Mikec. Podijeljene su i zahvalnice za nesebičnu pomoć pri očuvanju povijesne vatrogasne opreme, a zahvalnice su primili: Jurica Židov, Mario Slaviček, Josip Črep i Stjepan Matijačić. Spomenice, zahvalnice i uvjerenja  uručili su zapovjednik Stjepan Matijačić, predstavnik Vatrogasne zajednice Grada Preloga Slavko Štefan i predstavnik Vatrogasne Zajednice Međimurske županije Mladen Kanižaj.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Draškovec jedno je od vodećih vatrogasnih društava na području Vatrogasne zajednice Grada Preloga. Ocjenjivanjem stručnog povjerenstva Vatrogasne zajednice Međimurske županije koje se obavlja svake godine, društvo je prošle godine osvojilo najviše bodova do sada u povijesti te se tako nastavio niz obaranja rekorda posljednih godina. Rezultat je to niza aktivnosti  sa područja preventive i intervencije, natjecanja, ulaganja u opremu, održavanje opreme i sredstava za gašenje, usavršavanja i školovanja, vršenja edukacije i promidžbe, taktičkih i pokaznih vježbi i sve većeg broja članova. U Draškovcu je 20. lipnja 2023. godine održana osnivačka skupština Vatrogasne zajednice Grada Preloga, a DVD Draškovec je bio domaćin i organizator događaja. Ove godine društvo planira i održati svečanu proslavu 100 godina društva koja se planira održati krajem 8. mjeseca 2024. godine. Društvo broji preko 100 članova: 30 članova vatrogasnog pomlatka, 12 članova vatrogasne mladeži, 17 operativnih članova, 23 izvršna člana, 16 vatrogasnih veterana, (14 učlanjeno u Klub VVMŽ), 2 počasna člana i 12 pomažućih  članova. Stalnom brigom i ulaganjem u školovanje danas imamo: 13 članova  sa položenim zvanjem pripadnik vatrogasne mladeži, 18 članova sa zvanjem vatrogasac, 19 vatrogasac I klase, 1 dočasnika, 12 dočasnik I klase, 4 časnika, 2 časnika I kase,  i 1 viši počasni vatrogasni časnik.

Operativnu postrojbu DVD-a Draškovec čini 17 članova koji posjeduju liječničke preglede i u svakom trenutku su spremni za intervenciju. Kod operativnih članova veliki značaj pridaje se usavršavanju specijalnosti te članovi imaju položeno 34 specijalnosti. U 2023. godini  operativna jedinica je imala 8 intervencija koje su uspješno obavljene, jednu pokaznu vježbu na nivou društva te jednu pokaznu vježbu na razini Vatrogasne zajednice Grada Preloga u suradnji sa Civilnom zaštitom. Od ostalih operativnih aktivnosti operativni članovi obavljali su: preventivni pregled hidrantske mreže, osiguranje auto utrke "Fletni i stekli" te edukacije i ophodnje za vrijeme žetvenih aktivnosti. Operativni članov su imali i edukaciju s  navalnim vozilom i opremom u više navrata. Društvo posjeduje navalno vozilo DAF sa pripadajućom opremom za sve vrste intervencija, kombi vozilo Opel Vivaro, te ostalu potrebnu opremu.

Kroz godinu natjecateljske ekipe podmlatka i seniora sudjeluju u mnogobrojnim natjecanjima. Tako su sudjelovali na županijskom natjecanju podmlatka i mladeži, Dravskom kupu u Donjem Mihaljevcu, natjecanju Vatrogasne zajednice Grada Preloga gdje su bili i domaćini te sudjelovali sa 6 odjeljenja: 3 seniora i 3 podmlatka i osvojili 5 pehara. Zatim županijsko natjecanje seniora u Palovcu gdje B ekipa osvaja visoko drugo mjesto, Kup sv. Lovre u Cirkovljanu i natjecanje sa zaprežnim špricama u Svetoj Mariji gdje su ekipe DVD – a Draškovec osvojili prvo i peto mjesto. I prošle godine članovi su uspješno završili obuku: dva člana za Specijalnost aparati za zaštitu dišnih organa i jedan član Specijalnost za tehničke intervencije.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Draškovec posebno je ponosno što je u rad društva uključeno 42 člana mlađa od 18 godina koja su sudjelovala na raznim natjecanjima i ostalim aktivnostima. Od ostalih aktivnosti nabrojene su brojne radne akcije, rad sa pomlatkom i mladeži, odlazak na godišnje skupštine i proslave, hodočašće na Mariju Bistricu , obilježavanje mjeseca Zaštite od požara u mjesecu svibnju i odlazak na misno slavlje povodom blagdana sv. Florijana, procesija i misno slavlje uz blagdan Svetog Roka u Draškovcu i blagdan Male Gospe u Hemuševcu, posjet djece iz Dječjeg vrtića vatrogasnom spremištu i organizacija likovne radionice za djecu u vatrogasnom domu te sudjelovanje u mnogim drugim aktivnostima, koje se organiziraju u Draškovcu i okolici. Na kraju Skupštine, posebna zahvala upućena je mještanima Draškovca i Hemuševca, mjesnim odborima, udrugama, župniku, vrtiću, Osnovnoj školi, Gradu Prelogu, kao i sponzorima i donatorima koji su uvijek spremni pomoći te svim članovima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Draškovec.

 

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr