SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Svečana primopredaja navalnog vatrogasnog vozila DVD-a Draškovec

17.07.2021

U petak, 16. srpnja, održana je svečana primopredaja navalnog vozila Dobrovoljnog vatrogasnog društva Draškovec. Pozivu na ovu svečanost odazvali su se saborski zastupnik i gradonačelnik Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki, zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan, predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved, tajnik Nikola Besedić te počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Zlatko Orsag, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Preloga Josip Posavec, predsjednici mjesnih odbora Draškovec i Hemuševec, Nino Marđetko i Jacinta Matjačić, župnik Matija Vonić te predstavnici mjesnih udruga. Pozivu vatrogasaca iz Draškovca odazvali su se i članovi iz susjednih dobrovoljnih vatrogasnih društava: Prelog, Čehovec, Čukovec, Oporovec, Goričan, Sveta Marija, Donji Mihaljevec, Donji Kraljevec i Držimurec-Strelec.

Prije svečanosti svi prisutni članovi DVD-a Draškovec fotografirali su se s navalnim vozilom, a gosti su razgledali vozilo. Protokol je vodio tajnik društva Mihajlo Pongrac, koji je otvorio svečanost te nakon intoniranja himne pozdravio sve prisutne goste. Nakon pozdrava gostiju predsjednik društva Nenad Tota kratko je izvijestio o samom tijeku nabavke vozila, a sve je pozdravio gradonačelnik Ljubomir Kolarek. Župnik Matija Vonić blagoslovio je vozilo, a nakon blagoslova gradonačelnik i predsjednik društva su predali ključeve zapovjedniku Stjepanu Matijačiću, koji je uključio vozilo sa zvučnom i svjetlosnom signalizacijom. Nazočnima su se obratili i Mario Medved i Josip Posavec, a u znak zahvale uručene su zahvalnice Gradu Prelogu, mjesnim odborima Draškovec i Hemuševec, tvrtci Hu-Tek te mali pokloni članovima koji su dopremili vozilo iz Nizozemske. 

Izvješće o nabavi vozila

Dobrovoljno vatrogasno društvo Draškovec kontinuirano djeluje od 1924. godine. Nakon raznolike starije tehnike od zaprežnih šprica, motornih pumpi i sl. kakvu su bili upotrebljavali naši prethodnici za gašenje i spašavanje od požara modernije kombi vozilo marke TAM T75 kojim raspolažemo nabavljeno je 1984. godine i služilo nas je punih 37 godina u kombinaciji sa prijenosnom motornom pumpom. Kako se tehnika neprestano modernizira, teži se da se u što kraćem roku sa što manje sredstva za gašenje provede intervencija, pokazala se mana što vozilo nije opremljeno spremnikom vode i stacionarnom pumpom visokog tlaka i popratnom opremom. Uz neprestano usavršavanje i specijalizaciju operativnih vatrogasaca došli smo do zaključka da stručne vještine nadilaze tehniku te je 2019. godine, Upravni odbor donio odluku o zamjeni postojećeg vozila sa novijim modernijim navalnim vozilom.Tako su članovi Upravnog odbora kontinuirano pratili ponudu na tržištu, slali upite i obilazili društva sa istom problematikom kako bi pronašli prihvatljivo rješenje. S obzirom na cijenu, stanje vozila i količinu opreme najbolju ponudu pronašli smo u Nizozemskoj u tvrtci Ziegler. Odabrano je vozilo marke DAF LF 55.250 (2005.g.) ukupne cijene 42.108 € (od čega 30.000  € za vozilo i 12.108  €  za opremu). Nakon prezentacije iste kod predsjednika MO Draškovec i gradonačelnika Grada Preloga ubrzo smo dobili potvrdu od Grada da idemo u nabavu.

Sam put u Nizozemsku dodatno se otežao zbog epidemioloških mjera te je šesteročlana  ekipa uz potrebne testove sa putničkim vatrogasnim kombijem odradila put od 2600 km unutar 48 sati i sretno se vratila sa kupljenim vozilom.Članovi društva su ispred spremišta pripremili nezaboravan doček vozila sa mlazevima vode, konfetama i vatrometom kojem su nazočili uz mještane Draškovca i Hemuševca gradonačelnik Kolarek, dogradonačelnik Kvakan, predsjednik gradskog vijeća Ujlaki i predsjednik Mjesnog odbora Draškovec Marđetko.

Samo vozilo koristili su vatrogasci u Nizozemskoj koji su vozilo predali tvrtci Ziegler koja pak je na njemu zamijenila sve potrošne dijelove. Na vozilu je svih 6 novih guma, novi akumulatori, nova gumena crijeva za visokotlačni mlaz, urađen je servis pumpe i hidrauličnih alata. Motor je snage 182 kW s automatskim mjenjačem što uz servo upravljač omogućuje jednostavno upravljanje vozilom unatoč masi sa opremom koja iznosi oko 15 tona. Uz vozača u vozilu je još 6 mjesta za operativne članove. Vozilo posjeduje spremnik vode od 2000 litara i pumpu srednjeg i visokog tlaka. Visoki tlak snabdjeva 2 vitla duljine cijevi svaki od 90 metara, dok je na srednji tlak moguće priključiti istovremeno 4 glavna mlaza. Od opreme tu se nalaze raznovrsne cijevi uz mješalice i armature za sve vrste pjene, hidraulični alati, ugrađeni generator napona  230V, rasvjetni podizni stup s reflektorima, samospuštajući nosač ljestava i usisnih cijevi na krovu, termovizijska kamera, prijenosni multifunkcijski top za vodu, razni ručni alati i pribor za intervencije dimnjaka, čišćenje zgarišta, spašavanje unesrećenih iz vozila itd. U vozilo su smješteni izolacijski aparati za zaštitu dišnih organa koje društvo posjeduje od prije, a koji su konačno dobili svoje mjesto na originalnim nosačima.  Uz rješavanje papirologije oko registracije vozila istovremeno je operativna postrojba kroz više dana imala radne akcije na čišćenju i uređivanju opreme s ciljem boljeg upoznavanja sa raspoloživom opremom, postavljanju hrvatskih uputa i oznaka, a uključuli su se i drugi članovi na dotjerivanju samog vozila. U konačnici na samu dopremu i rad oko vozila utrošeno je oko 950 radnih sati.

Vozilo je registrirano, ispravno i spremno za intervencije, a slijedi još stručna obuka operativnih članova za rukovanje pumpom i ostalom tehnikom te ćemo ubrzo biti spremni obavljati i uključivati se u složenije intervencije na kvalitetniji i za same članove jednostavniji i sigurniji način, a sve na pomoć našim mještanima. Hvala svima koji su na bilo koji način bili uključeni oko nabave. 

 

 

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr