SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Preloga

04.12.2015
Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Preloga obilježen je Dan Grada Preloga. Svečanost je započela svetom misom u Župnoj crkvi sv. Jakoba, koju je predvodio varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak. Na Spomen ploču znamenitim Hrvatima Priločke župe cvijeće i svijeće položili su predstavnici Grada Preloga, Družbe Braća Hrvatskoga zmaja, Matice Hrvatske i Zrinske garde Čakovec, dok su prigodno slovo izrekli zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan te predsjednik Matice Hrvatske Čakovec Ivan Pranjić. Zrinska Garda Čakovec, međimurska povijesna postrojba, predala je prijavak generalu Anti Gotovini.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručena su javna priznanja za 2015. godinu. Odlukom Gradskog vijeća Grada Preloga Nagrada za životno djelo dodijeljena je prečasnom Antunu Hoblaju, župniku župe Sv. Jakoba u Prelogu, Grb Grada Preloga primili su Ivan Kosec iz Preloga, Josip Hržić iz Preloga te Ignac Belić iz Preloga. Plaketom Grada Preloga nagrađeni su Priločka amaterska scena, Inner Wheel Club Prelog, Josip Novak iz Preloga, Rudolf Stančin iz Preloga te Vladimir Šestan iz Preloga. Povelju Počasni građanin Grada Preloga primio je general Ante Gotovina. Tom je nagradom Grad Prelog generala Gotovinu nagradio prošle godine, a zahvaljujući na nagradi Gotovina je istakao svoj ponos i zahvalnost što je dio Grada Preloga te rekao da je ova nagrada, nagrada svim hrvatskim braniteljima. U ime svih nagrađenih zahvalio je prečasni Hoblaj, prisjećajući se svojih četrdeset godina u Prelogu. Svečanoj sjednici prisustvovali su saborski zastupnici u Saboru Republike Hrvatske Dragutin Glavina i Dubravko Bilić, župan Međimurske županije gospodin Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman, gradonačelnik Grada Malog Lošinja Gari Cappelli te brojni uzvanici, prijatelji Preloga. Svim su se nazočnima obratili gradonačelnik Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća Goran Gotal, u ime donjomeđimurskih općina, načelnik Općine Donji Vidovec Josip Grivec, gradonačelnik Malog Lošinja Gari Capelli te međimurski župan Matija Posavec. Prikazan je tridesetominutni film o životu Grada Preloga u 2015. godini, koji je izradio Studio Vipro iz Preloga a možete ga ovdje pogledati. . U glazbenom programu svečane sjednice nastupio je Pjevački zbor Grada Preloga te glazbenice Tamara Petir na violini i Mirjana Krišković na harfi.

 

PLAKETA GRADA PRELOGA

INNER WHEEL CLUB PRELOG ( Prelog ) 

  • International Inner Wheel je svjetska ženska organizacija koja diljem svijeta okuplja prvenstveno supruge rotarijanaca s ciljem međusobnog druženja, pomaganja onima kojima je pomoć potrebna te širenja međusobnog međunarodnog prijateljstva i razumijevanja. IWK Prelog registriran je 29. 11. 2009. godine, a osnovan je u studenom 2009. godine. 2014. godine članice su obilježile pet godina djelovanja kluba. U ovih šest godina djelovanja u humanitarne akcije donirali su preko 120.000,00 kuna. Klub organizira nekoliko prepoznatljivih akcija koje se održavaju na području Preloga, a to su akcija „Anđeli“, u adventsko vrijeme, „Maslina“, pred sam blagdan Uskrsa te „Dani kruha“. Za ova događanja članice same na svojim radionicama izrađuju predmete koje u vrijeme akcija izlažu na štandovima. Prikupljena sredstva doniraju potrebitima. Uz prikupljena sredstva od akcija gotovo sav iznos članarina svojih članica doniraju.

PRILOČKA AMATERSKA SCENA

  • Kazališna udruga Priločka Amaterska Scena (P.A.S.) sa svojim radom započela je 2005. godine na inicijativu Božidara Glavine, Dejana Novaka i Gorana Muminovića. P.A.S. razvija kulturu Grada Preloga te je ova udruga u posljednjih nekoliko godina ostvarila sjajne rezultate u svom djelovanju. Dobitnici su brojnih nagrada s Festivala kazališnih amatera: 2008. nagrada za najbolji tekst za predstavu Dok vreme caru mine, autora Božidar Glavina; predstava je izabrana od državnog selektora za sudjelovanje na državnom festivalu u Kastvu; 2013. nagrada za najbolju žensku ulogu – Barbara Novak u predstavi Pred Novo leto, a 2015. primili su nagradu za najbolju predstavu u cjelini za predstavu Regija a na Državnom festivalu kazališnih amatera Hrvatske gdje je nagradu za najbolju mušku ulogu dobio Vlado Kovač. Svake godine broj nastupa Priločke amaterske scene je rastao te su 2015. godine postavili rekordan broj izvedbi predstave Regija, koju su od polovice travnja do kraja listopada izveli 12 puta. Ove su godine proslavili 10 godina svog postojanja i rada.

 

VLADIMIR ŠESTAN ( Prelog )

  • Vladimir Šestan rođen je u Prelogu u obrtničkoj obitelji. Pohađao je školu u Prelogu. Srednjoškolsko obrazovanje završio je u Čakovcu, oženjen je i otac je jednog djeteta. Kao i mnogim Međimurcima prvo radno mjesto bilo mu je GK Međimurje, drugo radno mjesto bilo mu je u firmi Kožnjak - Štefan u Donjem Kraljevcu. Staklarsku radnju otvorio je 15. 12. 1989. godine kao najmlađi obrtnik u proizvodno - uslužnim djelatnostima. Na početku djelovanja radnje bavio se ostakljivanjem proizvodnih hala i građevinske stolarije. Uramljivanjem slika počeo se baviti 1993. godine. 1995. godine obitelj Šestan izgradila je radionicu sa skladištem. 2007. godine izgradili su 430 m² novog poslovnog prostora. I dalje im je glavna djelatnost ostakljivanje građevinske stolarije, ogledala, uramljivanje i obrada stakla.

JOSIP NOVAK  ( Prelog )

  • Josip Novak, popularni Pajdo, rođen je te živi u svom „Priloku kraj Drove“. Završio je Osnovnu školu u Prelogu i upisao srednju školu u Čakovcu, smjer strojobravar. Kratko vrijeme radio je u nekoliko privatnih tvrtki, dok 1995. godine otvara vlastiti strojobravarski obrt, kojim se bavi i danas. Njegov obrt broji već punih 20 godina vrijednog rada. Bio je aktivni član Speedway kluba, kao i Nogometnog kluba Mladost u Prelogu. Trenutno vrši poziciju potpredsjednika Nautičkog kluba Labud iz Preloga. Ponosan je suprug i otac dviju kćeri.

RUDOLF STANČIN ( Prelog )

  • Rudolf Stančin je također rođeni Priločanec. Sportskim se ribolovom bavi više od 50 godina. Nakon članstva u Glavatici iz Preloga, danas je predsjednik Športsko ribolovnog društva Ostriž iz Cirkovljana. Dugi niz godina je natjecatelj ribolovne ekipe. Zahvaljujući njegovom trudu i radu izgrađen je ribički dom i uređena je natjecateljska staza na šljunčari Cirkovljan. Niz godina u Zajednici sportskih udruga Grada Preloga obnašao je dužnost dopredsjednika. Otkako je otišao u mirovinu bavi se izradom suvenira. Njegov rad prepoznala je Turistička zajednica Grada Preloga uz koju sudjeluje na brojnim sajmovima. Radove izlaže i donira SRD „Ostriž“ Cirkovljan, Dječjem vrtiću Fijolica Prelog te je sudjelovao na 7. Sajmu Dječjih vijeća Hrvatske. Zahvaljujući njemu priločki „kuružnjaki“, „melini“, “plugi“, „teljige“, „šajke“, „tačke“, čeke“, osim Hrvatske i Europe završili su i u Aziji, Australiji i Africi.


GRB GRADA PRELOGA

 

IGNAC BELIĆ ( Prelog )

  • Ignac Belić nagrađuje se Grbom Grada Preloga za osobite radne i poslovne zasluge u razvitku gospodarstva. Vlasnik je Auto Servisa Belić već dvadeset i četiri godine te dugogodišnji aktivni član Seljačke sloge Prelog. Vršio je dužnost dopredsjednika i predsjednika toga društva, a bio je i plesač u društvu. Jedan je od osnivača Nautičkog kluba Labud Prelog. Bio je dopredsjednik društva u dva mandata te je i dalje je aktivni član. Jedan je od obnovitelja Hrvatske seljačke stranke u Prelogu devedesetih godina. U tri mandata vijećnik je u Gradskom vijeću i član u raznim odborima. Trenutno vrši dužnost dopredsjednika Gradskog vijeća Grada Preloga.

 

JOSIP HRŽIĆ ( Prelog )

  • Josip Hržić 1983. godine završio je studij strojarstva i elektrotehnike u Zagreb. Radio je 19 godina u tvrtci Polet Prelog gdje je bio autor 2 patenta, zatim Končar Donji Kraljevec, Heplast te LPT Prelog. Niz godina je bio član Tamburaškog sastava Kulturne udruge Seljačka sloga Prelog, Seljačke družine Prelog, u 2 mandata vijećnik Gradskog Vijeća Grada Preloga. Član je Udruge Hrvatskih invalida Domovinskog rata Prelog te je odlikovan medaljom za vojničke vrline i Spomenicom Domovinskog rata. Dane u mirovini ispunjavaju mu druženja sa prijateljima članovima Tamburaškog sastava Udruge umirovljenika Prelog.


IVAN KOSEC ( Prelog ) 

·         Ivan Kosec rodom je iz Hrastovskog, a od 1970. godine živi u Prelogu. Aktivni je sudionik društveno političkog života Grada Preloga. Trenutno je predsjednik Udruge umirovljenika Grada Preloga te je svoj život posvetio društvu kroz rad i pomaganje drugim udrugama kao što su Streljačka družina „Borac“ Prelog, Speedway klub Prelog, Likovna udruga Grada Preloga, Rukometni klub Prelog, Pjevački zbor Grada Preloga i Streličarski klub Prelog. Niz je godina aktivni sudionik političkog života te obavlja mnoge političke funkcije. Iako je u mirovini i danas nesebično pomaže  radu mnogih udruga na području Grada Preloga. 2006. godine primio je Plaketu Grada Preloga što mu je donijelo dodatni poticaj za daljnji rad čime je doprinio razvoju kulturnog i društvenog života mještana Grada Preloga.

 

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

 

ANTUN HOBLAJ ( Prelog )

  • Antun Hoblaj rođen je u Štrukovcu u obitelji Franje i Agate kao šesto od sedmero djece. Osnovno školovanje završio je u Štrukovcu i Vratišincu, a klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Za svećenika  Zagrebačke nadbiskupije zaređen je 29. 06.1975. Kao župnički pomoćnik odnosno zamjenik službovao je šest mjeseci u više župa. U svojstvu kapelana šest godina i devet mjeseci službovao je u župi Sv. Jakoba u Prelogu, a dekretom zagrebačkoga Nadbiskupa, kardinala Franje Kuharića  imenovan je 30. 11. 1982. upraviteljem iste župe u čijem svojstvu nalazi se i danas.  U okviru svoje župničke pastoralne službe posebice je prepoznatljivo njegovo obnoviteljsko - graditeljsko zalaganje na sakralnim objektima. Temeljito je obnovio umjetnički znamenitu župnu crkvu s okolišem Sv. Jakoba u Prelogu kao i filijalne crkve ( Cirkovljan, Otok ). Pod njegovim vodstvom izgradila se nova kapelica Sv. Huberta u turističkoj zoni na Dravi. Obnovio je i dijelom izgradio više desetaka novih sakralnih znakova/spomenika na području preloške župe. Isto tako, pod njegovim vodstvom izgradio se novi župni dvor i pastoralni centar Blaženog Alojzija Stepinac. Uz župničku pastoralnu službu izborom i imenovanjem obnaša više službi kako unutar Zagrebačke nadbiskupije tako i Varaždinske biskupije, izabran je 11. 09. 2002. za Dekana Donjomeđimurskoga dekanata.  Uz uže crkveno i pastoralno djelovanje njegov lik i djelovanje prepoznatljiv je i na šire društvenom, kulturnom i prosvjetnom djelovanju. Unutar gore spomenutoga pastoralnoga centra (Blaženi Alojzije Stepinac) pod njegovim vodstvom privodi se kraju prostorno uređivanje stalnog postava vrlo dragocjene likovno - umjetničke i knjižnične zbirke što će uvelike umjetnički obogatiti Prelog. Isto tako uključio se i u zalaganje da Prelog dobije srednju školu, a kasnije i gimnaziju. Uključio se u organizaciju Varaždinskih glazbenih baroknih večeri. Na prijedlog Velikoga meštra izabran je članom Družbe »Braće Hrvatskoga Zmaja« - Zmajski stol Čakovec, kao Zmaj Štrukovski. Još od studentskih dana član je Matice Hrvatske. Aktivan je pri osnivanju Zrinske Garde Čakovec čiji je danas počasni član. Nagrađen je Nagradom Zrinski Međimurske županije.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr