SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Svečano u Draškovcu, svoja vrata otvorio obnovljeni i dograđeni Dječji vrtić Fijolica

28.05.2024

Svoja je vrata, u ponedjeljak 27. svibnja, otvorio dograđeni i obnovljeni Dječji vrtić Fijolica Prelog – odjel Draškovec. Jedno od većih ulaganja ove godine na području Grada Preloga jest rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića Fijolica u Draškovcu. Naime, još u lipnju 2021. godine, Grad Prelog započeo je sa pripremom projektne dokumentacije za prijavu projekta „Rekonstrukcija, dogradnja i opremanje Dječjeg vrtića u Draškovcu“ prema Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Krajem 2022. godine, potpisan je Ugovor o financiranju projekta Rekonstrukcija i opremanje Dječjeg vrtića Fijolica Prelog, Područno odjeljenje Draškovec. Tim ugovorom Grad Prelog je za dogradnju vrtića u Draškovcu dobio maksimalan iznos mogućih sredstava, 589.902,24 eura. Sami radovi krenuli su u drugoj polovici 2023. godine, a za vrijeme izvođenja radova djeca iz Dječjeg vrtića u Draškovcu bila su smještena u prostor Osnovne škole Draškovec. Slijedom toga, u srijedu 24. siječnja, u prostorima Uprave Grada Preloga potpisan je Ugovor o javnoj nabavi robe, koji se odnosi na nabavu opreme potrebne za Dječji vrtić Fijolica u Draškovcu, sa tvrtkom Astreja Plus iz Zagreba. Ugovorena vrijednost opreme iznosila je 39.853,59 eura bez PDV – a. Projekt je izradila tvrtka OGP d..o.o., izvođač radova bila je tvrtka Gradis d.o.o. Savska Ves, a nadzor je vršila tvrtka MENA d.o.o., Čakovec.

U obnovi i dogradnji, vodilo se računa i o novitetima te je ovo jedan od prvih vrtića koji uvodi baktericidne lampe u dvije jasličke skupine. Sama dezinfekcija dovodi i do znatnog poboljšanja kvalitete boravka djece u jasličkim skupinama i smanjuje rizik od sekundarnih infekcija odnosno raznih zaraznih bolesti. Prije realizacije projekta proširenja i dogradnje Područnog odjeljenja u Draškovcu, maksimalan broj djece (prema Državno pedagoškom standardu i sukladno projektno-tehničkoj dokumentaciji)  je bio  45 djece, a nakon rekonstrukcije i dogradnje kapacitet dječjeg vrtića je preko 70 djece.

Prije samog čina otvorenja, župnik Župe sv. Roka Draškovec Krunoslav Kefelja izrekao je molitvu i blagoslov vrtića, ujedno poklonivši ravnateljici vrtića Kristini Posavec raspelo, a vrpcu su svečano prerezala djeca: Mia, Rahela, Roko i Lovro. Svima su se obratili izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, saborski zastupnik i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik Mjesnog odbora Draškovec Nino Marđetko te ravnateljica Dječjeg vrtića Fijolica, posebno ponosna, Kristina Posavec. Gradonačelnik Kolarek posebno je zahvalio dugogodišnjem predsjedniku Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Fijolica Matiji Strahija te voditeljici ovog projekta ispred Grada Preloga, Mateji Kavran Matjačić. Svečanosti otvorenja nazočili su i državna tajnica u Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije Elizabeta Kos, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, ravnateljica Osnovne škole Draškovec Margit Mirić, bivša dugogodišnja ravnateljica Dječjeg vrtića Fijolica Brankica Mezga, ravnatelji prijateljskih škola i vrtića, predstavnici županijskih i gradskih tvrtki i institucija, kao i načelnici i predstavnici susjednih međimurskih općina.

U prigodnom programu predstavila se mlada glazbenica Tena Panić, zatim Krunoslav Lajtman, dok je uvodne stihove o vrtiću svoje bake Jacinte Matjačić, recitirala Paola Kovač. Predstavile su se i skupine mališana iz Dječjeg vrtića Fijolica, prigodnim programom kojeg su uvježbali sa svojim vrijednim i marljivim odgajateljicama.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr