SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

"Turizam je moj posao iz snova", duženje sa Suzanom Akšan u SŠP Prelog

Fotografije uz članak 5
04.03.2022

Druženje sa Suzanom Akšan, dugogodišnjom voditeljicom prijamnih odjela na luksuznim brodovima američke kompanije Uniworld River Cruises, koja kaže: "Turizam je moj posao iz snova!".

U organizaciji Turističke grupe Srednje škole Prelog u utorak, 1. ožujka našu je školu posjetila iznimno zanimljiva gošća; Čakovčanka Suzana Akšan, stručni pristupnik ekonomije smjera turizam, koja iako još uvijek vrlo mlada, iza sebe ima bogato životno i radno iskustvo u međunarodnom turizmu. Više od 10 godina gospođa Akšan radila je za američku kompaniju Uniworld River Cruises poznatoj po luksuznoj floti riječnih brodova hotela koji krstare Europom.

Učenicima turističko-hotelijerskog usmjerenja ispričala je o svom profesionalnom putu koji je započeo s poslovima recepcionara, ali je vrlo brzo dobio uzlaznu putanju. Naime, gospođa Suzana zahvaljujući svom znanju, vještinama i radnoj etici brzo je napredovala do statusa „senior receptionist“ odnosno do voditeljice svih prijamnih odjela na ukupno 13 butik vodenih hotela koliko ih ova najpoznatija svjetska kompanija za riječnu plovidbu ima diljem središnje Europe.

„Školovala sam se u Hrvatskoj, a vani su naši turistički radnici jako cijenjeni. Nakon završenog fakulteta u Opatiji i iskustva stečenog u struci naišla sam na oglas za rad na riječnim brodovima. Prijavila sam se ne očekujući puno, a na kraju je ispalo da sam dobila posao iz snova. Kompanija za koju sam radila iznimno cijeni svoje osoblje, pruža velike mogućnosti za dodatna usavršavanja i napredovanja. Uz sve to i plaće su vrlo stimulirajuće“, kaže gospođa Akšan i dodaje, „ono što se traži je predanost poslu, komunikativnost, ljubaznost, stručnost, personalizirani odnos prema gostu i posebno važno – sposobnost rada u timu.

Kao voditeljica prijamnih odjela ona je putovala avionom po Europi, potom bi se ukrcala na brod koji je morala provjeriti, obavila svoj dio posla, iskrcala se i avionom krenula do sljedeće luke, tj. broda. Kaže da je posao bio vrlo dinamičan, ali zahvaljujući izvrsnoj organizaciji koja je u kompaniji bila dovedena do savršenstva, sve se moglo obaviti bez suvišnog stresa. Brodovi koje je nadzirala plovili su Rajnom, Majnom i Dunavom, odnosno obično bi se kretali rutom od Nizozemske, preko Njemačke i Austrije, do izlaska u Crno more u Rumunjskoj

Na pitanje učenika tko su najčešći gosti na tim brodovima kazala je da su to najviše umirovljenici iz SAD-a, Kanade i Australije. Ovakva putovanja, za naše prilike, iznimno su i skupa, po osobi iznose i do 10 tisuća eura za tjedan dana krstarenja. No, dok velika većina naših umirovljenika o takvim putovanjima može samo maštati, s obzirom na visine svojih mirovina, u svijetu ima mnogo onih koji su to mogu priuštiti. S druge strane, ističe gospođa Akšan, takvi su gosti i najzahtjevniji, traže najkvalitetniju uslugu na najvišoj razini. Što to točno znači, pokazala je učenicima prezentacijom i promocijskim filmovima kompanije preko kojih su mogli vidjeti na koji su način ovi brodovi uređeni, koje sve usluge pružaju i kako organizacijski funkcioniraju.

„Izabrali ste lijepu struku, a mogućnosti za rad i zaradu su velike. Cijeli svijet je pred vama. Iskoristite to! Putujte, radite i uživajte. Turizam je divan posao. Želim vam svu sreću u vašem budućem profesionalnom radu“,  kazala je na kraju druženja preloškim turističkim komercijalistima.

Susret je završio zajedničkom fotografijom gđe Akšan s učenicima i prof. Marinom Branilović koja je ovo događanje inicirala.

Napisala: Sanja Kovačić 

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr