SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

U Muzeju Croata insulanus izložba Slavka Stolnika iz Zbirke Vladimira Malogorskog

Fotografije uz članak 1
Završeno 16.05.2024 - 03.06.2024

Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja u Muzeju Grada Preloga slavi se u velikom tonu, uz 85. godina ljubavi prema životu i umjetnosti najvećeg hrvatskog kolekcionara umjetnina Vladimira Malogorskog. Tako se u Muzeju može pogledati izložba poznatog naivnog slikara i kipara Slavka Stolnika iz Zbirke Vladimira Malogorskog. Muzej Croata insulanus Grada Preloga poziva sve zainteresirane da zavire u svijet raskošnih boja zagorskog umjetnika Slavka Stolnika, čije su izložbe u današnjici vrlo rijetke, a ipak omogućene zahvaljujući Zbirci Vladimira Malogorskog. Izložba ostaje otvorena do 3. lipnja.

VLADIMIR MALOGORSKI (1939., Varaždin) inženjer građevinarstva, istaknuti gospodarstvenik i privatni poduzetnik. Slike je počeo sakupljati od 1962. godine, no ljubav prema likovnoj umjetnosti traje od dječačkih dana kada je svjedočio stvaranju varaždinskog umjetnika Miljenka Stančića na bedemima Starog grada. Stančić je na svojoj antologijskoj slici prikazao crkvu sv. Florijana u Varaždinu uz koju je vidljiva i kuća Malogorski u kojoj kolekcionar i danas stanuje. Kao uspješni poslovni čovjek u umjetnosti je tražio utočište od svakodnevnih briga i opterećenja. U njegovoj kolekciji danas je više od 1500 originalnih umjetničkih djela u raznim tehnikama. Među njima nalazi se i pozamašan broj slika Slavka Stolnika, s kojim je prijateljevao. Zahvaljujući svom zanimanju za umjetnost i kolekcionarskoj strasti kojom je prikupio zbirku umjetnina nemjerljive vrijednosti, darovao je cjelokupni zbirku gradu Varaždinu 2001. godine, ali ni nakon više prijedloga gdje bi se kolekcija mogla udomiti, ona i dalje nije dostupna očima javnosti. Kad se zbirka jednom u potpunosti otvori javnosti smisao ovakvog kolekcionarstva doživjet će vrhunac. Kao priznanje za izuzetan doprinos očuvanju kulturno povijesne baštine, naročito likovne umjetnosti grada Varaždina i Republike Hrvatske kao i dugogodišnji dobrotvorni rad, dodijeljena mu je nagrada za životno djelo grada Varaždina, a odlikovan je i od strane predsjednika Stjepana Mesića Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

SLAVKO STOLNIK (11.6.1929., Voća Donja – 17.5.1991., Voća Donja) nakon završene pučke škole bavio se poljoprivredom i radio u rudniku Ladanje Donje, od 1952. godine bio je policajac u Zagrebu gdje njegov slikarski talent otkrivaju kritičar Josip Depolo i Krsto Hegedušić. Već i prije susreta s njima Stolnik slika temperom na staklu, a navedeni susreti potiču nastavak i razvoj stvaralaštva. Prvu samostalnu izložbu priredio je u Zagrebu, zatim slijede izložbe u Rijeci, Dubrovniku, Beogradu i Parizu te niz skupnih izložbi. Nakon strmoglavog uspjeha četiri godine boravio je u Parizu gdje teško živi i malo slika. Vrativši se 1963. godine u rodnu Voću Donju uz kiparstvo i slikarstvo posvećuje se narodnoj medicini. Ubijen je u noći 16. na 17. svibanj 1991. godine. Jedan je od poznatih pripadnika tzv. zagorskog kruga naive, prepoznatljiv po izraženom (komplementarnom) kolorističkom kontrastu u kojem se sudaraju i supostoje jarke boje. Pritom je ekspresivna vrijednost dodatno naglašena potpunim izostankom linijskog elementa. Boja „nosi“ i preuzima oblike i kompoziciju stvarajući dojam ulaska u neki novi  svijet – svijet mašte i umjetnosti.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr