SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Učenica Srednje škole Prelog Mateja Munka izborila međunarodno srebro u Estoniji

Fotografije uz članak 6
09.11.2021

Vijorenje hrvatskih zastava, gromoglasni dugi pljesak i usklici oduševljenja prelomili su se Pomorskim muzejom u estonskom glavnom gradu Tallinnu u petak, 5. studenog na Gala večeri, kada je učenica Srednje škole Prelog Mateja Munka proglašena srebrnom baristicom 34. međunarodne konferencije i natjecanja udruge europskih ugostiteljskih i turističkih škola; AEHT 2021.

Zajedno s njom slavili su i ostali članovi tima iz Srednje škole Prelog; mentor strukovni nastavnik ugostiteljskog posluživanja Goran Žižek, koordinatorica SŠ Prelog na projektu ReCeZa Sanja Kovačić i ravnatelj Tomislav Gregur, ali i brojni drugi sudionici iz Hrvatske, svi jednako sretni i ponosni što je jedina predstavnica Hrvatske u kategoriji Barista osvojila ovo visoko odličje.

Srednja škola Prelog ove je godine postala članica renomirane međunarodne udruge AEHT, osnovane 1988. godine, koja danas ima članstvo u preko 40 europskih zemalja. Zahvaljujući partnerstvu na projektu ReCeZa – Regionalni centar Zabok, SŠ Prelog dobila je financijska sredstva za sudjelovanje na ovogodišnjoj AEHT konferenciji i natjecanju. Birajući između 11 disciplina u školi je odlučeno da se prvi put krene s disciplinom Barista, u okviru koje učenici pripremaju tri napitka od kave. Odabrana je učenica 4. razreda turističko-hotelijerskih komercijalista Mateja Munka, koja ima reputaciju jedne od najboljih na nastavi ugostiteljskog posluživanja i njen nastavnik Goran Žižek, majstor konobar i vrsni ugostitelj praktičar s preko 20 godina radnog staža u hrvatskim, slovenskim i talijanskim ugostiteljskim objektima.

Kombinacija sjajne učenice i izvrsnog nastavnika pokazala se dobitnom! Nakon opsežnih priprema u školi, u Tallinnu su „razvalili“, te pokupili brojne pohvale međunarodnog stručnog žirija i medalju!

Zajedno s Matejom slavila je i  Hanna Plecshberger, učenica Koruške turističke škole iz Villacha, jer su njih dvije nastupale zajedno. Naime, cijelo je natjecanje organizirano na principu timova koje izvlači stručni žiri. Po dolasku u Tallinn i veličanstveno otvorenje u utorak ujutro upriličeno u Nacionalnoj opernoj kući, djevojke su, zajedno s preko 250 drugih sudionika, isti dan poslijepodne imale sastanak s organizatorima i sucima gdje su im objašnjena sva pravila i procedure. Zadatak im je bio pripremiti tri topla napitka i to espresso kavu, cappuccino i jedan topli napitak na bazi kave po vlastitoj recepturi tzv. kavu s potpisom. Recepturu su same osmislile, a idućeg dana, u srijedu imale su nastup. Ono što se od njih tražilo je vrsna priprema, kako u tehničkom, tako i u organoleptičkom i  vizualnom smislu, te odlična međusobna komunikacija i profesionalan odnos prema gostima/kušačima, a to su u ovom slučaju bili suci. Uz spomenuto posebno se pazilo na čistoću, urednost, situacijsko snalaženje, a napose i na kreativnost i jedinstvenost u osmišljavanju vlastite recepture.

Prva dva napitka djevojke su pripremile besprijekorno prema svim zadanim parametrima i dobivenim sastojcima, dok su za kavu s potpisom same odabrale sastojke, vodeći računa o predispoziciji koja nalaže da svi sastojci uključujući dekoraciju, moraju biti jestivi. One su se odlučile za kombinaciju pet kockica leda, 2 dcl bezalkoholnog napitka tonic watter preko kojeg su prelile kroz barsku žlicu 0,6 dcl ohlađenog espressa čime su postigle ombre efekt i na sve to dodale su dekoraciju od limuna i mente. Vrijeme pripreme bilo je ograničeno zbog čega je valjalo raditi brzo, pažljivo i promišljeno. No, sve to nije bio problem preloškoj učenici Mateji Munka i njenog partnerici Hanni jer u svojoj je školi u Prelogu imala je prilike i mogućnosti sve to izvježbati.

U samoj školi ističu da su iznimno ponosni na ovaj rezultat i da ova srebrna medalja ima za njih zlatni sjaj. Za ovako malu školu postići takav rezultat na najprestižnijem europskom natjecanju turističko-ugostiteljskih škola svakako nije mala stvar. Veliki je to osobni uspjeh maturantice Mateje, ali i cijele  Srednje škole Prelog koja je i ovim natjecanjem još jednom dokazala da radi vrsno i kvalitetno te da njeni učenici ravnopravno pariraju svim najboljim učenicima iz čitave Europe.

Osim natjecanja, ekipa SŠ Prelog sudjelovala je tijekom 5 dana boravka u ovoj sjeveroistočnoj europskoj državi i na sastanku Generalne skupštine AEHT-e, različitim radionicama, masterclassovima  i turističkim obilascima koje su im domaćini pripremili, kušati estonske kulinarske specijalitete te uživati u čarima lijepog i povijesno vrlo vrijednog grada Tallinna u kojem se spajaju sjajno očuvana prošlost i suvremeni trendovi istoka i sjevera Europe.

Tekst: Sanja Kovačić

 

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr