Iz predivne Italije nedavno su se vratili učenici koji su sudjelovali u Erasmus+ mobilnosti u trajanju od dva tjedna: David Kalšan, Lorena Bogadi, Hana Krklec, Dina Posavec, Matej Glavina, Andreas Mustač te Elena Mikec. Učenici su boravili u apartmanima u omiljenoj turističkoj regiji Veneto u blizini mjesta Montebelluna koji su imali mogućnost dobro upoznati. Svoje znanje i vještine usavršavali u vrhunskom restoranu La Cucina di Crema u Giaveri dell Montello. Ovu suradnju s restoranom La cucina di Crema omogućio je Goran Žižek, strukovni nastavnik i mentor koji je svoju karijeru gradio baš u tom restoranu, a ovaj put bio je u ulozi pratitelja preloškim učenicima.
La Cucina di Crema je obiteljski restoran u kojem vlasnici Valter Crema, Sonia Vettorello te njihova kćer Lina Crema pripremaju i nude tradicionalnu venetsku kuhinju sa sezonskim i svježim namirnicama domaćih proizvođača, ali na vrlo moderan i jedinstven način. Restoran posjeduje prekrasno uređen park s dva mala umjetna jezera, ostakljenu terasu te kuhinju na otvorenom. U toplijem dijelu godine mnoge svečanosti i domjenci odvijaju se na otvorenom, ponajviše vjenčanja te show cooking (kuhanje na otorenom pred gostima). Iako vlasnici cijene estetiku i njeguju specifično uređenje, svjesni su kako bogatstvo restorana predstavljaju djelatnici te svoje kuhare i konobare redovito šalju na usavršavanje. To su razlozi zašto je La Cucina di Crema idealno mjesto za učenike SŠP kako bi upoznali pravi talijanski odnos prema ugostiteljstvu. Dok su budući kuhari Andreas Mustač i Matej Glavina učili pripremati nove vrste hladnih predjela, ručno rađenih tjestenina, kako spremiti savršeni rižoto i dekorirati tanjure prema najnovijim trendovima, slastičarka Elena spremala je pravi talijanski tiramisu i razne torte povodom vjenčanja. David, Hana, Lorena i Dina naučili su kako pripremiti popularno talijansko piće Aperol Spritz usavršivši tehniku pripreme različitih napitaka od kave, pravilno otvaranje i posluživanje buteljiranih vina te kreativnost i novitete oko pripremanja stolova za goste za razne svečane prigode.
Ovakva iskustva važan su dio obrazovanja učenika, a prije svega u sektoru ugostiteljstva u kojem je potrebno uvijek biti u trendu i gostima nuditi nova iskustva i doživljaje. Učenici su se s ovog puta vratili obogaćeni profesionalnim i međuljudskim vještinama. Svakodnevno su surađivali s talijanskim kolegama i pratili upute mentora koji vole svoj posao i rade punim srcem, što učenici i prepoznaju. Provođenjem ovakvih mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta, mala škola velikog srca aktivno ulaže u odgojno-obrazovni sustav i profesionalnu budućnost svojih učenika.