SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301
Tagovi: Oporovec  mjesni odbor 

Mjesni odbor Oporovec

Malo mirno naselje smjestilo se uz samu Dravu i njezine nekadašnje rukavce. U prošlosti, prije gradnje akumulacijskog jezera HE Donja Dubrava vjerojatno je služilo kao mjesto prijelaza preko Drave. Pretpostavlja se da je Oporovec dobio ime po Oporu, feudalcu spomenutom u dokumentu iz 1213. godine vezanom za Međimurje, a kao jedno od mogućih tumačenja imena spominje se i povijesna činjenica da su ludbreški vlastelini krajem 14. stoljeća stekli dravski otok Oporovec (Oporoch), koji se vjerojatno nalazio uz Dravu prema međimurskom selu Oporovcu. Riječ opor inače znači grub, a taj se pridjev nikako ne može pripisati Oporovčanima ili Oprofčanima.

Stanovnici Oporovca ljubazni su i gostoljubivi, odlikuje ih zajedništvo te se ponose svojim Nogometnim klubom Galeb Oporovec i nogometnim igralištem koje je stopljeno u lokalne šumarke. Ako se Oporovcu približavate iz smjera Draškovca, uočit ćete dominantni visoki drvored – prizor koji je nekada krasio brojna međimurska sela i ceste. Preko ljeta zvuk sudačkog zvižduka i strastveno navijanje može se čuti i do susjednih sela. Da Oporovec brine i o posjetiteljima, točnije biciklistima koji su se odvažili na jednu od brojnih ruta koje prolaze Međimurje, svjedoči odmorište za bicikliste postavljeno u sklopu projekta Happy Bike. Odmorište je opskrbljeno setom za popravak bicikala te posjetiteljima pruža besplatni Wi-Fi.

Oko Oporovca nalaze se skriveni rukavci nekadašnjeg starog toka rijeke Drave, ali i uređeni ribnjaci i skrivena kupališta. Iz priča djedova i baka saznajemo da su Oporovcem nekada šetala jata gusaka, pataka i kokoši. Stanovnici su pametno iskorištavali dravske rukavce za uzgoj peradi, a danas je Oporovec poznat po obitelji Zadravec i uzgoju koza. Ako se danas kroz Oporovec uputite prema Dravi iz smjera Draškovca, vozite polako – još se u Oporovcu može naići na slobodno jato gusaka i pataka, doduše manje nego u prošlosti.

Zbog svojeg položaja u rijeku Dravu, Oporovec je često bio pogođen poplavama. Kroz stoljeća su se Oporovčani zavjetovali svetom Nikoli za zaštitu i sjećanje na te dane čuva novouređeni perivoj s kipom tog sveca u centru naselja. Oporovec 5. kolovoza slavi dan Gospe snježne, a središte tog naselja krasi i kapela Majke Božje Lurdske izgrađena krajem 19. stoljeća.

1. Damir Dominić, Oporovec, Oporovec 78, predsjednik, 098 242 110
2. Damir Pigac, Oporovec, Oporovec 51A,
3. Đurđa Kos, Oporovec, Oporovec 39,
4. Renato Balent, Oporovec, Oporovec 168,
5. Mateja Mihoci, Oporovec , Oporovec 103.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr