SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301
Tagovi: Prelog  mjesni odbor 

Mjesni odbor Prelog

U nazivu Preloga krije se riječ vlak i prevlak što bi značilo prevlačiti, prelaziti, prenositi. Iz te se riječi lako može zaključiti koja je bila funkcija Preloga, s obzirom na njegov geografski položaj uz rijeku Dravu. Kao mjesto prelaska preko rijeke, Prelog se brzo raširio u trgovište - mjesto razmjene dobara i ideja te migracije ljudi. Funkcija je to koja će Prelog pratiti kroz brojna stoljeća do današnjih dana jer je Prelog danas poznat po poduzetničkome duhu i vrijednim ljudima. Dohodak Grada Preloga od industrije tako iznosi 50% od ukupnih prihoda, od trgovine i ugostiteljstva 23% i od poljoprivrede 18%. Brojni arheološki nalazi bilježe dugu povijest Preloga, poput rimske villae rusticae ili obrambene kule iz 14. ili 15. stoljeća pronađene kraj crkve svetog Jakoba. Brojni su narodi i plemena naseljavali Prelog prije dolaska slavenskih naroda – Panoni, Sereti, Rimljani, Vizigoti, Huni i Ostrogoti. Prelog se prvi put u pisanom dokumentu spominje 6. prosinca 1264. godine. Radi se o povelji Rolanda od Ratolda. Na taj se datum danas obilježava dan Grada Preloga.

Kroz stoljeća se Prelog razvijao, rastao i širio. U 13. stoljeću, na poziv kralja Bele IV., Prelog su naselili kraljevski gosti (hospitesi). To su bili većinom obrtnici iz Češke i Njemačke koji su u Prelog donijeli nova znanja i nove obrte. U 18. stoljeću u Prelogu se uspostavila prva manufaktura u Međimurju, svilana, a o važnosti trgovine za Prelog govori i činjenica da se u 18. i 19. stoljeću u njemu nalazilo kraljevsko skladište kamene soli u kojem se vršio i otkup zlata od lokalnih ispirača. Zgrada svilane nije sačuvana, a u zgradi solane danas se nalazi  uprava tvrtke Komet. 1860. godine Prelog je zaobišla željeznica (najbliže postaje nalaze se u Čehovcu i Donjem Kraljevcu), no poljoprivreda, trgovina i obrtništvo dalje su diktirale ritam života Preločanaca. 1873. osnovala se Donjomeđimurska štedionica, prvi novčani zavod u Prelogu, a 1905. godine i Preloška štedionica. Tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata Prelog je doživio velike promjene i pretrpio gubitak značajnog dijela stanovništva. U 60-im godinama Prelog je izgubio većinu svojih funkcija i sveden je na mjesnu zajednicu. Tek nakon Domovinskog rata, točnije 1997. godine, Hrvatski je sabor Prelog proglasio gradom.

Uz poduzetništvo, Prelog je poznat i po sportskim događajima, natjecanjima i udrugama. U 80-ima i 90-ima bio je poznat kao Grad Speedwaya, a vrhunac ljetne turističko-sportske ponude jest turnir u malom nogometu i Ljetne noći u Prelogu. Prelog obiluje turističkim atrakcijama. Rijeka Drava, odnosno nasip uz akumulacijsko jezero i uređena Marina popularno su šetalište i trkački poligon za lokalno stanovništvo. Kućice uz Dravu i na dravskim otočićima govore nam o želji za bijegom od civilizacije ili zabavnim vikendima uz roštilj i pokoju kapljicu. Natjecanje u veslanju tradicionalnim čamcima, čonima, Nautički klub Labud organizira pod nazivom Labuđe pero. Ljeti se može svjedočiti napetim natjecanjima u odbojci na pijesku između lokalnih na brzinu složenih ekipa. Riblji restoran na Marini dnevno nudi raznovrsna jela od riječnih i morskih riba, a u obližnjem hotelu i rekreacijskom centru DG Sport posjetitelji mogu popiti kavu ili uživati u delicijama na panoramskoj terasi s pogledom na cijelo jezero. U centru grada svakako se isplati posjetiti sada već legendarnu Trattoriu Rossa ili restoran s tradicionalnijom ponudom hrane, Gradsku kavanu Lovac.

Biciklizam je vrlo važna stvar u Prelogu. Stanovništvo Preloga i okolnih naselja svugdje idu biciklom, najjeftinijim i najzdravijim prijevoznim sredstvom. Već poznata Prvomajska biciklijada okuplja mnoge domaće posjetitelje, kako amatere tako i profesionalce u tome sportu. Prelog se ujedno nalazi i na brojnim internacionalnim biciklističkim rutama. Centar Preloga krasi barokna crkva sv. Jakoba Starijeg apostola i župni dvor. Proštenje u Prelogu slavi se 25. srpnja, kada je centar Preloga pun posjetitelja koji sudjeluju na misnom slavlju, razgledavaju štandove ili sjede pod šatorima i uživaju u tradicionalnom medarskom napitku – gvircu.

1. Anica Naranđa, Prelog, Nikole Tesle 4, predsjednica, 098 558 935
2. Dejan Novak, Prelog, Stjepana Mlinarića 27
3. Krešimir Najman, Prelog, Trg kralja Tomislava 1
4. Snježana Ladić, Prelog, Vladimira Nazora 47
5. Jurica Jurčec, Prelog, Čakovečka 67
6. Danijela Naranđa, Prelog, Tina Ujevića 12
7. Marsel Radiković, Prelog, Frankopanska 29
8. Mladen Vuk, Prelog, Dragutina Domjanića 35
9. Stjepan Mikec, Hrvat, Stjepana Radića 53
10. Nenad Najman, Prelog, Vladimira Nazora 70
11. Dragutin Hozjak, Prelog, Sajmišna 21

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr