SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

I Prelog dio Turneje Dobre energije – besplatna edukacija, u utorak 26. listopada

Fotografije uz članak 1
15.10.2021

Turnejom Dobra energija Zelena energetska zadruga dijeli sve ključne informacije o korištenju solarne energije u hrvatskim gradovima, a prvi na redu su Čakovec 19. listopada, Ludbreg 21. listopada i Prelog 26. listopada. U Prelogu će se edukacija - radionica održati u utorak, 26. listopada s početkom u 10,00 sati u Gradskoj vijećnici Grada Preloga, Glavna 35, Prelog.

Zelena energetska zadruga (ZEZ) će, u suradnji s europskom inicijativom Sporazum gradonačelnika, Udrugom gradova i udrugom Pokret otoka, tijekom listopada i studenog drugi put provesti turneju Dobra energija, kampanju promocije solarne energije u hrvatskim gradovima. Prvo izdanje turneje održano je u jesen 2020. kada je zadruga obišla 11 hrvatskih gradova na području kontinentalne Hrvatske i Istre, a ove godine obuhvatit će 12 novih gradova na području sjeverne i središnje Hrvatske (Čakovec, Ludbreg, Prelog, Zaprešić, Ivanić-Grad), Slavonije (Slavonski Brod, Pleternica, Slatina) te obale i otoka (Zadar, Cres, Mali Lošinj, Grad Hvar). Trošak ugradnje kućne sunčane elektrane, uvjeti za ugradnju, potrebna dokumentacija, prilike za sufinanciranje, udruživanje sa sugrađanima s ciljem razmjene energije, samo su neke od korisnih informacija koje će građani imati prilike saznati iz prve ruke na besplatnim edukacijama o solarnoj energiji u gradovima-domaćinima turneje Dobra energija. “Korištenje solarne energije više nije stvar daleke budućnosti. Kućne sunčane elektrane su pristupačne i iskoristive u svakom dijelu Hrvatske, a građanima želimo pomoći realizirati ih na način koji će za njih biti maksimalno isplativ”, istaknuli su iz Zelene energetske zadruge.

Kampanja je lokalno fokusirana kako bi se prilike vezane uz korištenje solarne energije direktnom komunikacijom približile što većem broju građana te potaknulo razumijevanje solarne energije kao lokalnog resursa koji ima potencijal biti nositelj razvoja hrvatskih gradova. Uz edukacije o ugradnji kućnih solarnih elektrana, Zelena energetska zadruga tako će kroz savjetodavne aktivnosti u sklopu turneje podržati 12 gradova-domaćina u razvoju i ulaganjima u projekte solarne energije.

“S 0,5% električne energije dobivene iz sunca, Hrvatska je na začelju Europske unije po korištenju sunčanog potencijala. Turneja Dobra energija jedna je od inicijativa kojom želimo potaknuti njegovo veće korištenje. Zato smo prednost pri izboru gradova-domaćina ovogodišnjeg izdanja turneje dali gradovima koji su se u prijavi na naš javni poziv istaknuli po dosadašnjoj posvećenosti i spremnosti na daljnja ulaganja u solarnu energiju, posebno u kontekstu ostvarenja ciljeva Europskog zelenog plana”, objasnili su iz Zelene energetske zadruge.

Pozivaju se svi građani zainteresirani za sudjelovanje u besplatnoj edukaciji u jednom od gradova turneje da se predbilježe za sudjelovanje putem prijavnog obrasca na poveznici: https://forms.gle/eSLS7ZVPdfazhxWH6. Prvi gradovi koje će ZEZ obići u sklopu turneje su Čakovec 19. listopada, Ludbreg 21. listopada i Prelog 26. listopada, a detaljne informacije o održavanju edukacija u svakom gradu i raspored turneje mogu se naći na web stranici Zelene energetske zadruge www.zez.coop.

RASPORED TURNEJE DOBRA ENERGIJA:

19. listopada: Čakovec

21. listopada: Ludbreg

26. listopada: Prelog

27. listopada: Cres / U SURADNJI S POKRETOM OTOKA

28. listopada: Mali Lošinj / U SURADNJI S POKRETOM OTOKA

8. studenog: Slatina

9. studenog: Slavonski Brod

10. studenog: Pleternica

11. studenog: Grad Hvar / U SURADNJI S POKRETOM OTOKA

16. studenog: Zadar

24. studenog: Zaprešić

25. studenog: Ivanić-Grad

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr