Med je slatki, gusti, viskozan, tekući ili kristalizirani proizvod što ga medonosne pčele proizvode od nektara medonosnih biljaka ili od medne rose (izlučevine nekih kukaca). Sa željom da predstavi svoj rad i svoje aktivnosti, Dane meda organizirala je, u subotu 11. listopada, Udruga pčelara „Nektar“. Svoje su proizvode i svoj rad, pčelari predstavili na prostoru Tržnice Prelog. Bila je tako organizirana degustacija meda, predstavljeni su razni pripravci od meda, kao i razne delicije poput medenjaka i pita. Članove Udruge pčelara „Nektar“ posjetili su i gradonačelnik Ljubomir Kolarek te predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Dražen Novak.
Pčele moraju posjetiti oko dva milijuna cvjetova i prijeći preko 80 000 kilometara kako bi napravile pola kilograma meda. Postoji umjetnost pronalaženja košnica divljih (solitarnih) pčela – trikovi za lociranje ukusne, slatke tvari koju volimo jesti. Metoda se u osnovi usredotočuje na praćenje “navigacije”. Kada pčele skupe dovoljno peludi, kreću ravno kući. To znači da ako postavite posudu s domaćim nektarom (mješavina vode i šećera), zapravo možete gledati kako se pčela tovari i zatim polijeće. Primjećujući smjer pčele dobit ćete ideju gdje se nalazi njeno gnijezdo. Med se između ostalog spominje u Bibliji te evo jednog citata: “Jedi med, sine moj, jer je dobar, i saće je slatko nepcu tvome. Takva je, znaj, i mudrost tvojoj duši: ako je nađeš, našao si budućnost i nada tvoja neće propasti.” (Izreke 24,13.14)