SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Varaždinske barokne večeri u Prelogu

Fotografije uz članak 1
Završeno 02.10.2022 - 02.10.2022

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike. U sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu, u crkvi sv. Jakoba, u nedjelju 2. listopada, s početkom u 19 sati, nastupit će irski ansambl Camerata Kilkenny. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan. Na programu će se naći djela Arcangela Corellia, Georga Philippa Telemanna, Francesca Geminianinia, Mastera Taylora, Tomasa Cecchinia te Georgea Friedricha Händela.

Već gotovo pet desetljeća barokna glazba opstaje u hrvatskoj baroknoj prijestolnici i bivšem glavnom gradu, Varaždinu. Varaždinske barokne večeri (VBV) se održavaju u jesen, uglavnom u crkvama i palačama, ali ne samo u Varaždinu – festival je prerastao granice grada od 1971. godine, kada je održano prvo trodnevno izdanje. Od 23. rujna sve do 9. listopada u Varaždinu, ali i 15 drugih gradova i mjesta u šest hrvatskih županija održavat će se ove godine koncerti 52. Varaždinskih baroknih večeri, čiji je ovogodišnji zemlja partner Irska.

Camerata Kilkenny

Claire Duff, barokna violina/baroque violin

Marja Gaynor, barokna violina/baroque violin

Aoife Nic Athlaoich, barokni violončelo/baroque cello

Malcolm Proud, čembalo/harpsichord

Nakon što su ga irski čembalist i orguljaš Malcolm Proud i švicarska violinistica Maya Homburger osnovali, ansambl Camerata Kilkenny održao je svoj debitantski recital na Kilkenny Arts Festivalu u kolovozu 1999. Od tada ansambl nastupa na prestižnim mjestima i festivalima diljem Irske, Švicarske, Austrije, Njemačke, Italije, Finske, Belgije, Estonije i Latvije. Umjetnici s kojima su sudjelovali su violinist Bojan Čičić, oboisti Marcel Ponseele i Michael Niesemann, sopranistice Maria Keohane, Julia Doyle and Lenneke Ruiten, tenori Mark Padmore i John Elwes, gajdaš David Power, barokni flautist Wilbert Hazelzet i Calmus Ensemble iz Leipziga. Bili su ensemble-in-residence na Kilkenny Arts Festivalu u Irskoj i CC Maasmachelan Festivalu u Belgiji. Nosači zvuka koje je Camerata Kilkenny snimila  za izdavačku kuću Maya Recordings obuhvaćaju Mystery Sonate H.I.F. Bibera s violinisticom Mayom Homburger za koju su primili Nagradu njemačkih diskografskih kritičara,  zatim Muzičku žrtvu J.S. Bacha s nizozemskim flautistom Wilbertom Hazelzetom te arije za sopran J.S. Bacha i švedske narodne korale s Mariom Keohane. U izdanju RTE Lyric FM  snimili su The Piper and the Fairy Queen s irskim gajdašem Davidom Powerom. Osim nastupa na VBV, koncerti ove jeseni uključuju Bachove kantate sa sopranisticom Juliom Doyle i oboistom Michaelom Niesemannom kao gostujućim solistima na East Cork Early Music Festivalu u Irskoj. U siječnju 2023. Camerata Kilkenny pozvana je na Valletta Baroque Festival na Malti da izvede program tradicionalne irske glazbe uz glazbu Telemanna, Purcella, Handela i Marinija pod nazivom The Piper and the Fairy Queen s gajdašem Davidom Powerom.

 

 

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr