SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Virtualna izložba Franje Ružmana

Fotografije uz članak 1
Završeno 14.08.2020 - 14.09.2020

Muzej Croata insulanus Grada Preloga nastavlja ciklus predstavljanja preloškog likovnog kruga okupljenog oko Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog, putem virtualnih izložbi članova Udruge.

Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog, 2019. godine obilježila je 30 godina rada i djelovanja. Prva kolektivna izložba slika skupine slikara iz Preloga održala se je u “Kinu Kalnik”, sadašnjem Domu kulture. Između ostalih izlagali su Ivan Haramija Hans, Božidar Žegarac, Franjo Ružman i Dragutin Blažinčić, u suradnji s Vinkom Mlinarcom koji je tada pomagao skupini tadašnjih omladinaca. Franjo Ružman sa svojim kolegama slikarima iz donjeg Međimurja, prvenstveno Damirom Šalarijem i Franjom Mustačom, osnovao je udrugu, Likovnu udrugu Donjeg Međimurja Prelog.

Ovom izložbom predstavljamo upravo radove utemeljitelja Likovne udruge, Franje Ružmana koji se slikarstvom bavi već više od 40 godina. Franjo Ružman po zanimanju KV zidar, posvetio se organizaciji izložbi, likovnih kolonija, radionica, piknika za likovnjake i mnoge druge manifestacije, a isto tako je sudionik manifestacija po cijeloj Hrvatskoj i izvan nje. Slike mu se nalaze razasute po svijetu, u Australiji, Kanadi, Americi, Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, a gotovo da kod kuće i nema svojih slika, osim dvadesetak iz prve faze. Njegove slike nalaze se kod mnogih obitelji u Prelogu i Međimurju, te diljem Hrvatske, a nekoliko i u fundusu Muzeja Croata insulanus Grada Preloga.

Iako likovnoj sceni poznat po kao „slikar ulja na staklu“, zapravo je slikarsku karijeru započeo slikajući temperom na platnu, a u poslije ratnom razdoblju se okušao u tušu i akvarelima. Njegove slike odišu hlebinskom slikarskom školom, ali nije uz nju strogo vezan već uvodi sebi svojstvene motive i gradnju slike. Oko glavnog motiva, što je najčešće figuralni akter ili grupa ljudi (baka, japa, ribič, golubovi) gradi detalje koje prepoznajemo kao njegov specifičan rukopis. Figure su predimenzionirane kako je svojstveno naivnom slikarstvu, a detalji se mijenjaju s obzirom na godišnje doba (drveće u cvatu, ogoljeni panjevi, proljetno cvijeće, tikve i sl.). Do izražaja dolazi izraziti kolorit za koji uzor možemo pronaći u slikarstvu Ivana Večenaja, poznatog hlebinskog slikara prve generacije naivnih umjetnika. No Franjo Ružman za razliku od Večenaja intenzitet kolorita ne prilagođava temi već on odiše vedrinom u svakoj svakodnevnoj situaciji. Ernest Fišer prilikom jedne od izložbi Franje Ružmana istaknuo je: „U svojim najzrelijim radovima Ružman se tako danas očituje kao slikar sugestivnih pejzažnih ugođaja i genre-scena, u kojima njegova slikarska mašta i živi kolorit nadvladavaju neposredni opis stvarnosti“. Franjo Ružman u svojoj slikarskoj karijeri ostaje vjeran naivnom slikarskom izrazu i prema mnogima zaslužuje mjesto „međimurskog Generalića“.

Kontakt: 040/645-320; 0989164016; franjo.ruzman@gmail.com; www.franjoruzman.com

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr