SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Virtualna izložba Zvonimira Dolenca

Fotografije uz članak 1
Završeno 15.07.2020 - 15.08.2020

Muzej Croata insulanus Grada Preloga nastavlja ciklus predstavljanja preloškog likovnog kruga okupljenog oko Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog, putem virtualnih izložbi članova Udruge.

Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog, 2019. godine obilježila je 30 godina rada i djelovanja. Prva kolektivna izložba slika skupine slikara iz Preloga održala se je u “Kinu Kalnik”, sadašnjem Domu kulture. Između ostalih izlagali su Ivan Haramija Hans, Božidar Žegarac, Franjo Ružman i Dragutin Blažinčić, u suradnji s Vinkom Mlinarcom koji je tada pomagao skupini tadašnjih omladinaca. Franjo Ružman sa svojim kolegama slikarima iz donjeg Međimurja, prvenstveno Damirom Šalarijem i Franjom Mustačom, osnovao je udrugu, Likovnu udrugu Donjeg Međimurja Prelog.

Od 15. srpnja do 15. kolovoza, Muzej Croata insulanus Grada Preloga predstavlja virtualnu izložbu Zvonimira Dolenca. Zvonimir Dolenec, poznati je preloški RTV mehaničar, koji se u mirovini posvećuje slikanju. U likovno stvaralaštvo uputio se 70-tih godina kada ga je slikarstvu podučio akademski slikar Jakob Baranašić. Prije 20 godina u Prelogu je održana njegova prva samostalna izložba. Novinar Josip Šimunko tom prilikom zapisao je da Dolenčeve slike odaju modernistički pristup naivnoj umjetnosti. Već tada koristi kombinaciju likovnih tehnika koja nije karakteristična za izvorno naivno slikarstvo. Kao podlogu koristi staklo na koje nanosi silikon, kojim ocrtava konture, a ispunjava ih sprejem. Tu inovativnu tehniku on voli nazvati 3S zbog kombinacije stakla, silikona i spreja. „Klasično“ naivno slikarstvo odaje nam dvodimenzionalni pristup slikanju, tehnikom ulja na staklu i likovnim oblikovanjem. Dolenec iskače iz tih okvira te silikonom na staklu stvara trodimenzionalnu sliku. Na slikama često koristi šljunak, kako bi načinio specifičnu teksturu. Ideja o uporabi spreja dolazi sa grafita, ulične umjetnosti koju vješto seli na staklo. Sam autor govori da se sprejem postiže raspon boja koje kistom ne može postići.

Godine 2018. u spomen na svoju prvu izložbu, 1998. godine u ugostiteljskom objektu „Marina“ u Prelogu i početak upotrebe kombinirane tehnike (staklo, silikon, sprej), ponovno se samostalno pojavljuje na likovnoj sceni Preloga u Pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca. Simbolična poveznica je upravo u tome što je staklo poradi ove izložbe zamijenio crijepom sa nedavno obnovljenog krovišta župnog dvora. Prilikom obnove krovišta župnog dvora sakupio je stare crjepove i tridesetak ih oslikao kombinacijom silikona i spreja. Motivi, kao i dosada, koreliraju između sakralnih i svjetovnih, pritom na crjepovima pronalazimo župne crkve i kapelice u Prelogu i njegovoj neposrednoj blizini (Draškovec, Donji Kraljevec), krajobraze i mrtvu prirodu. Pristup slikarstvu je jednostavan, u tom smislu naivan, dok primjenom crijepa kao podloge ponovno iskazuje svoju inovativnost. Valja istaknuti da je Zvonimir Dolenec primljen u Udrugu inovatora Međimurja i patentirao nekoliko izuma, primjerice vertikalni parking za bicikle, podizač kontejnera za smeće, sklopive saonice i drugo. Numizmatika je jedan od njegovih brojnih hobija, a sakupljeno blago izlagao je na nekoliko izložbi u Međimurju. Redovito izlaže svoja likovna ostvarenja s Likovnom udrugom Donjeg Međimurja Prelog, čiji je vjerni član dugi niz godina.

Kontakt: https://zvonimir-dolenec.webnode.hr/

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr