SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Završen ovogodišnji KAM, „Ministričin muž“ najbolja predstava

16.04.2023

Trinaest predstava mogli su gledatelji pogledati u Domu kulture Grada Preloga, proteklog vikenda, od 14. do 16. travnja, u sklopu ovogodišnjeg Festivala kazališnih amatera Međimurja. Festival kazališnih amatera organizirala je Zajednica hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije, a KAM je završio podjelom nagrada najboljima, u nedjelju, posljednjeg dana Festivala. Najbolje su odabrali Iva Srnec Hamer, redateljica, ujedno i državna selektorica te Petra Vukelić, glumica. Za izbor tekstova zadužen je bio književnik Kristian Novak.  

Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu primila je Anja Zanjko za ulogu Mađerke u predstavi „Hajka“ Kazališne družine „Štolcer“ Čakovec, a nominirani su bili i Štefica Oreški za ulogu ujne Štefice u predstavi „Ministričin muž“ Kazališne družine KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće, Nadica Posavec za ulogu učiteljice Nade u predstavi „Ministričin muž“ Kazališne družine KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće, Marija Makovec za ulogu Marice u predstavi „Pijonka Jula i jeni greh“ Dramsko-recitatorske skupine KUD-a Žiškovec te Anka Cvetković za ulogu Mare - prodavačice sjemenki u predstavi „Veliki derbi“ KUU „Lipa“ Gornji Mihaljevec

Ivan Trojnar nagrađen je za najbolju sporednu mušku ulogu za ulogu zeta Đure u predstavi „Ministričin muž“ Kazališne družine KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće, a nominacije su u ovoj kategoriji zaradili i Marko Baksa za ulogu Jebivetra u predstavi „Hajka“ Kazališne družine „Štolcer“ Čakovec, Dejan Buvač za ulogu doktora Ninkovića u predstavi „Ministričin muž“ Kazališne družine KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće, Robert Kos za ulogu Franca u predstavi „Veliki derbi“ KUU „Lipa“ Gornji Mihaljevec te Franjo Sedlar za ulogu Franca u predstavi „Pijonka Jula i jeni greh“ Dramsko-recitatorske skupine KUD-a Žiškovec. Za najbolju žensku glavnu ulogu nominirani su bili Katarina Šimunić za ulogu Barice u predstavi „Nesrečne vrečke“ KUU „Društvo žena Gornji Kraljevec“, Anita Jagec za ulogu Dore u predstavi „Nekad brak sada mrak“ Dramske družine KUD-a Strahoninec, Dragica Cvetko za ulogu Francike u predstavi „Francika, dej kasicu“ KUD-a Općine Donji Kraljevec, Tamara Zdolec za ulogu Štefe u predstavi „Nekad brak sada mrak“ Dramske družine KUD-a Strahoninec te Dijana Kirić za ulogu Droge u predstavi „Hajka“ Kazališne družine „Štolcer“ Čakovec, a nagradu je primila Dragica Cvetko. U kategoriji najbolje muške glavne uloge nagrađen je Vladimir Posavec za ulogu Štefa u predstavi „Nekad brak sada mrak“ Dramske družine KUD-a Strahoninec, a ovdje su nominirani bili i Viktor Srpak za ulogu Ive u predstavi „Francika, dej kasicu“ KUD-a Općine Donji Kraljevec, Boris Velicki za ulogu Žarka Popovića u predstavi „Ministričin muž“ Kazališne družine KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće, Mario Topolnjak za ulogu Jože u predstavi „Nekad brak sada mrak“ Dramske družine KUD-a Strahoninec te Franjo Halabarec za ulogu Pište u predstavi „Veliki derbi“ KUU „Lipa“ Gornji Mihaljevec.

U kategoriji najbolje režije, u konkurenciji za nagradu našli su se Magdalena Vlah-Hranjec za predstavu „Francika, dej kasicu“ KUD-a Općine Donji Kraljevec, Dragan Zdolec za predstavu „Nekad brak sada mrak“ Dramske družine KUD-a Strahoninec, Robert Kos za predstavu  „Veliki derbi“ KUU „Lipa“ Gornji Mihaljevec, Dejan Buvač za predstave „Ministričin muž“ Kazališne družine KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće i „Hajka“ Kazališne družine „Štolcer“ Čakovec te Franjo Oreški za predstavu „Črno jajce“ Dramsko diletantske družine KUD-a „Kaštel“ Pribislavec, a nagradu je u ovoj kategoriji primio Dejan Buvač. I na kraju, najboljom je predstavom proglašena predstava „Ministričin muž“ Kazališne družine KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće, koja će i predstavljati Međimursku županiju na 63. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama u svibnju 2023. godine. U ovoj kategoriji, za najbolju predstavu KAM – a, nominirani su bili i „Francika, dej kasicu“ KUD-a Općine Donji Kraljevec, „Ministričin muž“ Kazališne družine KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće, „Posljednja pahulja“ Dramskog studia Dada Čakovec, „Hajka“ Kazališne družine „Štolcer“ Čakovec te „Sasvim neobičan dan“ Dječjeg gradskog kazališta Čakovec.

Budući da je najbolja predstava Festivala „Ministričin muž“ ujedno i izbor selektorice za 63. Festival hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama, županijsko povjerenstvo kao drugi izbor u Vodice poslati će i predstavu „Francika, dej kasicu“ KUD-a Općine Donji Kraljevec.  Za 2. državni Festival hrvatske pučke drame koji će se odvijati u listopadu u Murskom Središću selektorica Iva Srnec Hamer predložila je predstava „Hajka“ Kazališne družine „Štolcer“ Čakovec.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr