SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Sportovi na vodi Grada Preloga – dovršen važan projekt za razvoj i unapređenje turističkog proizvoda u donjem Međimurju

Fotografije uz članak 1
28.11.2023

Uz sufinanciranje Hrvatske turističke zajednice i Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent, Turistička zajednica Grada Preloga u 2023. godini provodila je nekoliko važnih projekata za razvoj turizma na području Grada, ali i donjeg Međimurja. Jedan od tih projekata je „Razvoj i unapređenje turističkog proizvoda – Sportovi na vodi Grada Preloga“.

Na veliko veselje posjetitelja Marine Prelog, u sklopu projekta ove su se godine održavali Dani otvorenih vrata sportova na vodi i to čak šest puta. Tristotinjak korisnika, prije nego što se upustilo u avanturu na jezeru, prošlo je kratku edukaciju o sigurnosti na vodi te je opremljeno sigurnosnim prslucima. Korisnici su tako mogli isprobati veslanje u kajaku (jednosjed i dvosjed), kanuu, rafting čamcu i na SUP-u (stand-up paddling). Uz slobodno istraživanje ljepota „Priločkog mora“, korisnici su se mogli okušati i u četiri kola Lige sportova na vodi, a oni najbrži u veslanju u kajaku dvosjedu ili pak na SUP-u osvojili su i vrijedne nagrade. Kako bi sve prošlo bez nezgoda, budnim okom korisnike su motrili skiperi, odnosno članovi Udruge sportske rekreacije „Croatian Outdoors“ iz Oporovca, koja je bila i projektni provoditelj aktivnosti na otvorenom. Skiperi, prije samog početka sezone sportova na vodi, sudjelovali su na teoretskom dijelu edukacije o sigurnosti na vodi, ali i brojnim radionicama i demonstracijama na rijekama Dravi i Muri. Interes korisnika kroz ljetne mjesece bio je ogroman, a Turistička zajednica Grada Preloga uspješno je ostvarila suradnju sa smještajnim objektima iz svih dijelova Međimurja koji su svoje goste slali u Prelog i preporučivali im ovu zanimljivu aktivnost.

Da se sezona aktivnosti na jezeru produžila i na jesenske mjesece, dokazuje i činjenica da se 2. Otvoreni dragon boat kup Grada Preloga u veslanju zmajskim čamcima održao krajem listopada. Čak 81 sudionik iz Bjelovara, Zadra, Zagreba, Preloga, Donje Dubrave, Kotoribe i Male Subotice upustio se u adrenalinsku avanturu na jezeru i čeličio timski duh. Te subote, 28. listopada, najbrža ekipa koja je odveslala 250 metara bili su Argonauti iz Bjelovara, a međimurski ponos obranili su TK Mugači iz Male Subotice koji su zauzeli 2. mjesto te MNK Mura iz Kotoribe koji su zauzeli 3. mjesto. U kupu su sudjelovale i Zmajke, odnosno Dragon boat savez iz Zadra, ženska ekipa koja promovira projekt „Pink Dragon“ – hvalevrijednu akciju uključivanja žena koje su preživjele karcinom u bavljenje veslanjem kao dijelom njihove rehabilitacije. Uz pomoć Grada Preloga i HGSS-a ovaj je događaj prošao bez nezgoda, uz vrlo profesionalnu organizaciju. Druženje ekipa iz različitih krajeva Hrvatske na Marini potrajalo je do večernjih sati, a među voditeljima klubova spominjalo se i osnivanje hrvatskog dragon boat saveza s jednom od podružnica baš u Prelogu.

Uz aktivnosti na jezeru, Turistička zajednica Grada Preloga provodila je i jaku medijsku kampanju u lokalnim i nacionalnim medijima te na društvenim mrežama. Sredinom listopada u Hotelu Panorami održala se vrlo zanimljiva radionica „Kako obogatiti ponudu i oduševiti gosta“ koju je provodila Nikolina Novinić, ime iza agencije Destinova. Odaziv vlasnika smještajnih objekata iz cijelog Međimurja, hotelijera i ostalih dionika u turizmu bio je velik, rasprave su bile žustre i produktivne, a sudionici su na radionici dobili i potrebne alate kako ukomponirati turističke proizvode, poput sportova na vodi u Prelogu, u svoju ponudu i tako motivirati goste na duži boravak.

Projekt je uključio i izradu kataloga sportova na vodi te promotivnog videa za digitalne medije koje je izradio UNDO, obrt za vizualnu komunikaciju iz Nedelišća. Promotivni materijali podijelit će se smještajnim objektima i turističkim agencijama te turističkim zajednicama na području Međimurske županije, ali i šire kako bi ih korisnici mogli uključiti u vlastitu ponudu i tako proširiti lepezu proizvoda koje nude svojim gostima. Interes za suradnju s TZG Preloga na promociji i provedbi sportova na vodi za posjetitelje, bez obzira na projekt, izrazile su turističke agencije, ali i udruge koje se bave sportskom rekreacijskom i nautikom. Izrađene promotivne materijale TZG Preloga koristit će i u 2024. godini za promociju sportova na vodi, ali i Sportsko-rekreacijske zone Marina Prelog.

Direktorica TZG Preloga, Petra Bobić, nada se kako će se ovaj projekt nastaviti i u 2024. godini te da će obuhvatiti veći broj korisnika, ali i aktivnosti i udruga. „Prelog se ipak nalazi na odličnom položaju, tik uz jezero, bilo bi šteta ne iskoristiti ono što imamo i ono što iznova oduševljava naše goste – naše Priločko more. Naravno, treba ulagati i u infrastrukturu, opremu i ljude koji će provoditi te aktivnosti, no ništa nije nemoguće. Imamo potporu Hrvatske turističke zajednice i Grada Preloga, koji su prepoznali važnost ovog turističkog proizvoda, a nadam se da će u skorijoj budućnosti u Prelogu niknuti i trgovina za prodaju i najam plovila i sportske opreme“, optimistično je zaključila direktorica TZG Preloga.

Web katalog i video možete preuzeti na sljedećem linku: https://www.dropbox.com/scl/fo/rq4sl57zcywees5ehamov/h?rlkey=dbrywc8gim4xpd1aoohrex75x&dl=0 A link na video na YouTube je: https://www.youtube.com/watch?v=bb8HETXXIWo&ab_channel=Turisti%C4%8DkazajednicaGradaPreloga

Izvor: Turistička zajednica Grada Preloga

                                          

 

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr