SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301
Tagovi: Noć muzeja  Turistička zajednica 

Noć muzeja u Prelogu

Fotografije uz članak 4
15.01.2015
Među stotinjak hrvatskih gradova u kojima je 31. siječnja održana manifestacija Noć muzeja, našao se prvi puta i Prelog. Grad Prelog, Turistička zajednica Grada Preloga i Muzej Croata Insulanus i ove se godine uključuju u Noć muzeja. Ovogodišnja jubilarna, deseta Noć muzeja će se održati 30. siječnja 2015. godine od 18:00 sati do 01:00 sati uz slobodan ulaz za sve programe. Sudjelovat će više od 200 muzeja, galerija, arhiva, knjižnica, znanstveno – istraživačkih centara, obrazovnih i drugih institucija iz više od 100 gradova i mjesta iz cijele Hrvatske. Među njima i kulturne institucije Grada Preloga. Neprekidan je porast broja posjetitelja programa u Noći muzeja; u devet godina bilo je više od dva milijuna posjetitelja, a prošle godine rekordnih 360.000 na više od 200 odredišta gdje su besplatno bili dostupni kvalitetni i raznovrsni programi.

 

Tema desete Noći muzeja ''Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um'' nastavak je pristupa organizatora Noći muzeja da se podsjećanjem na velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti utječe na reafirmiranje mogućnosti razvoja lokalnih zajednica, upravo temeljenim na takvim vrijednostima i razvijanjem takvih programa u kulturno – turističkim itinerarima. Prošlogodišnja tema je bila Ivan Meštrović i razvoj njegovog rodnog kraja, temeljenog upravo na ličnosti ovog velikog umjetnika.

 

U jubilarnoj 10. Noći muzeja, Muzej Croata insulanus Grada Preloga svoje posjetitelje obradovat će mnogim kulturnim sadržajima. Uz stručno vodstvo moći će se razgledati stalni postav muzeja, „Naivna umjetnost - hrvatski ponos“, koja daje presjek fenomena naivne umjetnosti i predstavlja najreprezentativnije autore poput Ivana Generalića, Franje Mraza, Ivana Večenaja, Mirka Virusa, Ivana Lackovića Croate i mnogih drugih. Izložba Etno prikazati će kako se u Međimurju živjelo nekad i kojim su se zanatima bavili mještani. Tada su se pojavili majstori kolari, foringaši, tkalci, šopari, splavari, lađari, dravski zlatari, kovači, potkivači, sedlari, nožari, postolari i čizmari, lončari, košaraši, mlinari, licitari, kožari, i drugi. Najveći broj nekadašnjih zanata pregazilo je vrijeme. Nestala je potreba i svrha za pojedinim zanatima, sačuvani su tek u srcu vrijednih međimurskih obrtnika. Izumi koji su današnjem čovječanstvu vrlo vrijedni prikazat će se uz priču iz života Nikole Tesle, velikog izumitelja. Iz donatorske zbirke prof. dr.sc. Matije Berljaka biti će izložena djela Ivana Lackovića Croate s temom cvijeća. U Noći muzeja upriličiti će se izložba Borisa Leinera, akademskog kipara i poznatog hrvatskog glazbenika. Boris Leiner provest će nas kroz svijet portreta u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Preloga.

 

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga u Noć muzeja uključit će se izložbom knjiga iz ciklusa „Grička vještica“ Marije Jurić Zagorke, donatora dr. Matije Berljaka. Iz Knjižnice kažu da će klinci moći obojati Zagorku, a odrasli se mogu prijaviti za Trivija kviz. Učenici Osnovne škole Prelog čitat će dijelove Gričke vještice u sklopu projekta Tulum s(l)ova.

 

Turistička zajednica Grada Preloga pripremila je bogat glazbeni program. Svirat će članovi Kulturne udruge Seljačka sloga iz Preloga, Tamburaški sastav Kumovi, a za one zahtjevnije biti će tu i program klasične glazbe, u suradnji sa Koncertnim uredom iz Varaždina. Vezano uz ovogodišnju temu Noći muzeja ''Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um'' svi posjetitelji moći će pogledati tematski film o životu i radu Nikole Tesle. Za gastronomsku ponudu pobrinut će se „Kiš – meso i prerada mesa“, a  moći će se kušati i odlična vina vinske kuće „Dvanajšćak – Kozol“.

 

Mnogo je razloga za provesti Noć muzeja upravo u Prelogu!

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr