SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Predstavljena nacionalna kampanja „Manje oružja, manje tragedija“

Fotografije uz članak 8
03.05.2021

Na prostoru Tržnice Prelog, djelatnici Policijske postaje Prelog, Policijske uprave međimurske, predstavili su nacionalnu kampanju „Manje oružja, manje tragedija“. Uz zainteresirane građane, štand su posjetili i saborski zastupnik i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, sa pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Željkom Poredošem.

Oružje ima važnu ulogu u očuvanju sigurnosti pod uvjetom da se koristi u skladu sa zakonom te ljudskim pravima i međunarodnim zakonima. Niti u jednom trenutku ne smijemo zaboraviti da oružje može uzrokovati smrt i višestruke razarajuće posljedice, kako za pojedinca, tako i za društvo. Nezakonita proizvodnja i trgovina malog i lakog oružja te njegovo gomilanje i nekontrolirano širenje mogu doprinijeti destabilizaciji sigurnog okruženja. Stoga suzbijanje nezakonitog posjedovanja i učinkovita kontrola malog i lakog oružja predstavljaju jednu od ključnih preduvjeta sigurnosti i stabilnosti svake države, kao i međunarodnog mira. Ratna zbivanja devedesetih na području Republike Hrvatske ostavila su za sobom velike količine ilegalnog oružja u posjedu građana. Prisutnost takvog oružja povećava opasnost da sami ili netko blizak vama postane žrtva tog oružja. Nerijetko se građani pokušavaju riješiti ilegalnog oružja na način da ga odbacuju na neprimjerenim mjestima ili nezakonito prodaju, dok ga oni građani koji oružje drže u domovima često čuvaju na neprikladan ili nepravilan način čime ugrožavaju sigurnost svojih domova. Slogan akcije glasi „Učinite svoje okruženje sigurnim“. Dugoročno, kampanja se temelji na želji za stvaranjem sigurnije budućnosti u kojoj se zlouporaba oružja svodi na najmanju moguću mjeru te težnji za postizanjem bolje povezanosti između policije i javnosti.

Prema zadnjem istraživanju, procijenjeno je da se u posjedu građana EU nalazilo 35 milijuna komada ilegalnog vatrenog oružja, a od toga 186.000 komada u posjedu građana Hrvatske (Small Arms Survey, Estimating Global Civilian-held Firearms Numbers, 2017.). Dragovoljnom predajom ilegalnog oružja policiji građani doprinose smanjenju opasnost od kriminala zbog čega je Ministarstvo unutarnjih poslova 2007. godine započelo s provođenjem kampanje „Manje oružja manje tragedija“. Sufinanciranjem Kampanje sredstvima Fonda za unutarnju sigurnost, Europska Komisija i Vijeće Europe podržavaju dragovoljnu predaju i prikupljanje nezakonitog vatrenog oružja, uništavanje viškova oružja i streljiva i na taj način pomažu u borbi protiv nasilja, organiziranog kriminala i terorizama.

 

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr