SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

MUP Republike Hrvatske u Prelogu obilježio Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Fotografije uz članak 6
24.11.2021

U srijedu 24. studenoga 2021. godine, u Prelogu, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama, Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova i Policijskom upravom međimurskom, kao i drugim partnerima, u sklopu projekta „Lily“ usmjerenog na sprječavanje nasilja prema ženama, organiziralo je okrugli stol pod nazivom „Nužni koraci u prevenciji nasilja prema ženama uz osvrt na položaj žena u romskoj zajednici“, a kao inovaciju u projektu premijerno je prikazana predstava „Abused“ u režiji Petre Radin, uz scensku instalaciju akademske umjetnice Nikoline Ivezić i glazbeni nastup umjetnice Ane Rucner. Uz predstavnike organizatora, skup je pozdravio i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek.

Sama predstava progovara o problemu nasilja prema ženama „iz usta žrtava“, te je poziv na pomoć i zajedničko djelovanje u borbi protiv nasilja prema ženama. Jednako tako umjetnička instalacija akademske slikarice Nikoline Ivezić, kao sastavni dio predstave u kojoj se u prirodnoj veličini pojavljuju 32 ženske glave, koje djeluju gotovo identično, istih frizura, sklopljenih očiju i zatvorenih usta, ali s različitim ozljedama progovaraju o potrebi izgradnje društva s nultom stopom tolerancije na nasilje.

Odlukom Ujedinjenih naroda od 1999. godine, 25. studeni obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama u znak sjećanja na dan kada je 1960. diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal. I ove, 2021. godine na inicijativu Ujedinjenih naroda, 25. studenoga započinje svjetska kampanja – 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama – koja završava 10. prosinca, upravo na Međunarodni dan ljudskih prava, čime se ističe da je nasilje prema ženama kršenje temeljnih ljudskih prava. Ovogodišnji je slogan kampanje: "Narančasti svijet: okončajte nasilje nad ženama odmah!" Prema najnovijem Izvješću UN-a svaka treća žena za života bila je zlostavljana. U svijetu, svake godine 137 žena ubijeno je od strane člana obitelji ili bliske osobe, a manje od 40% žena koje dožive nasilje ga i prijave. U vrijeme kriza u svijetu, brojke rastu, kao što je vidljivo tijekom pandemije COVID-19 i nedavnih humanitarnih kriza, sukoba i klimatskih katastrofa. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 38% ubojstava žena su počinili njihovi partneri. Nasilje nad ženama je prepoznato kao globalni javnozdravstveni problem te se o njemu posljednjih godina provode brojna istraživanja, a značajni napori se ulažu i u prevenciju. Obilježavanjem 25. studenoga u svijetu se nastoji podići svijest i senzibilizirati javnost na ovaj problem kao oblik neprihvatljivog društvenog ponašanja. O problemu nasilja nad ženama treba javno govoriti, a društvo i institucije koje se bave ovim problemom treba potaknuti na međusobnu bolju suradnju i aktivnosti da bi svima osigurali život bez nasilja i diskriminacije.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr