SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Najbolje za najbolje – Vrhunska edukacija za vrhunske kuhare

Fotografije uz članak 5
24.11.2021

„Ova edukacija namijenjena je majstorima kuharima koji traže savršenstvo te žele svoj rad obogatiti posebnim idejama, tehnikama i vještinama suvremene gastronomije“ – pisalo je u pozivnici koja je iz ŠKMERA, Kuharske Akademije iz Splita stigla nedavno u Srednju školu Prelog, najavljujući edukativni trening svjetski renomiranog Ecole Ducasse programa. Valjalo je poslati u Split nekog iskusnog i vrsnog. Odabir nije bio lagan jer u SŠ Prelog čak je 7 odličnih majstora kuhara, ujedno strukovnih učitelja kuharstva. Na edukaciju što je trajala od 16. do 19. studenog upućen je nastavnik Krunoslav Tilošanec koji se vratio prepun dojmova:

„Trening je vodio Florian Gravelle, vrhunski francuski kuhar koji je karijeru gradio u prestižnim restoranima s Michelinovim zvjezdicama duž Azurne obale i Pariza. Njegova specijalnost je mediteranska kuhinja, a unazad tri godine jedan je od vodećih instruktora Paris Campusa – Ecole Ducasse, koji se smatra svjetskim edukativnim standardom u umjetnosti slastičarstva i kuharstva. Tijekom četverodnevne edukacije usavršavali smo tehnike i specifičnosti načina pripreme vrhunskih namirnica prema konceptu prirodnosti, pripremu jela s izbalansiranim omjerom namirnica u kombinacijama odabranih menija po Haute Cusine standardima, usvajali metodologije i recepte koji se koriste u restoranima poput „Alain Ducasse at the Dorchester“ u Londonu, „Le Louis XV – Alain Ducasse a L'Hotel de Paris“ u Monaku, „Alain Ducasse au Plaza Athenee“ u Parizu, učili o odabiru i pripremi glavnih namirnica, priloga, temeljaca i krema – s načinom posluživanja i platingom (glaziranje, dekoriranje tanjura, određivanje veličine porcija i dr.).

Valja reći da su se tijekom ovog treninga na različite načine pripremale namirnice poput plodova mora, morskih riba, kavijara, raznovrsnog voća i povrća, kvinoje i drugih žitarica, ali bilo je i janjećih kotleta, junećih pisanica, piletine i pačjih prsa. Pripremali su čak i morske ježeve!

Ova prestižna edukacija uključivala je zapravo nadogradnju na program Mediterranean Culinary Arts, poznat po tome što je namijenjen za već vrhunske profesionalce koji biraju najbolje od najboljeg, bilo da kreiraju kulinarsku ponudu, planiraju autorska jela u ugostiteljskom objektu ili mentoriraju mlađe kolege. Nastavnik Tilošanec dugogodišnji je vrstan kuhar koji će novostečena znanja i vještine dijeliti sa svojim učenicima i kolegama u Srednjoj školi Prelog. Odlazak na ovaj elitni trening omogućen mu je iz sredstava koja su za Srednju školu Prelog osigurana iz programa Regionalnog centra Zabok.  

Tekst: Sanja Kovačić

Foto: Krunoslav Tilošanec

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr