SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Obilježen 6. prosinca, Dan Grada Preloga

06.12.2022

Nizom događanja Grad Prelog obilježio je svoj dan, Dan Grada Preloga, 6. prosinac. U prijepodnevnim satima obiđena su neka od gradilišta na području Preloga: Ulica Ivana Meštrovića, područje Aglomeracije Donja Dubrava, Marina Prelog, otvorena je integrirana sunčana elektrana Dječjeg vrtića Fijolica. Prije svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Preloga služena je sveta misa u Župnoj crkvi sv. Jakoba, a prijavak Zrinske garde Čakovec predan je ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici. Upaljene su svijeće i položeni vijenci ispred centralnog križa na groblju u Prelogu te na Spomen ploču znamenitim Hrvatima priločke župe. Na Trgu sv. Jakoba u Prelogu, otkriven je i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Preloga, prigodnim je riječima otvorio Đuro Ujlaki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga, a u svom je govoru gradonačelnik Ljubomir Kolarek istakao: „Dobro došli u Prelog, grad koji ove godine obilježava 758 godina od svog prvog spominjanja, kao i 25 godina kako je Sabor dodijelio Prelogu status grada. Kroz sve te godine, Prelog je bio i ostao sjedište ovog kraja, donjeg dijela Međimurja. Ne silom, bahatošću i arogancijom, već sa jednom poniznošću, prijateljstvom i otvorenošću prema svima koji dolaze u naš grad. Razvoj grada u posljednjih dvadeset i pet godina je zaista ubrzan. O tome govore brojke, veličina našeg proračuna, broj zaposlenih u Prelogu. Kraj godine je prilika da nabrojimo one najvažnije stvari, ali i meni prilika da zahvalim svima onima koji mi pomažu u vođenju Grada Preloga i služenju svim njegovim stanovnicima. Jer upravo to je i moja želja. Služiti, biti na usluzi, pomoći svakom građaninu. Ne uspijevam uvijek u tome, ali moja vrata i vrata Uprave Grada Preloga, u svakom su trenutku otvorena za svakog našeg stanovnika i njegove probleme“.

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Preloga nazočio je niz gostiju i uzvanika. Svim su se prisutnima obratili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske Dražen Srpak, zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, a u ime prijateljskih međimurskih općina načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga. Uz njih svojim su dolaskom Prelogu Dan Grada Preloga čestitali i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, savjetnik ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predsjednik Uprave HAMAG – BICRO – a Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HBOR – a Hrvoje Čuvalo, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora Miljenko Šimpraga, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić, predstavnici Občine Puconci iz Slovenije, Grada Malog Lošinja, brojni načelnici susjednih međimurskih općina, predstavnici institucija i javnih poduzeća s područja Grada Preloga i Međimurske županije.

Dodijeljena su javna priznanja Grada Preloga za 2022. godinu. Počasnim građaninom Grada Preloga proglašen je prečasni Antun Hoblaj, župnik Župe sv. Jakoba ap. st. iz Preloga. Grb Grada Preloga primili su Udruga građana „Zrinska garda Čakovec“, Gradsko komunalno poduzeće Pre-kom d.o.o. iz Preloga te Franjo Ružman iz Preloga. Ove su godine plaketama Grada Preloga nagrađeni Mješoviti pjevački zbor „Prijatelji sv. Roka“ iz Draškovca, NK Naprijed – veterani iz Cirkovljana, Mario Blažeka iz Čehovca , Miljenko Krušelj iz Preloga te Marijan Malek iz Čehovca. Nagrade su predali predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, gradonačelnik Ljubomir Kolarek te njegov zamjenik Zdravko Kvakan. U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su mlade glazbenice Paola Novak i Martina Sabljak te Pjevački zbor Grada Preloga, a kroz program je vodio Željko Sokač. U programu svečane sjednice sudjelovali su i članovi Zrinske garde Čakovec te Kulturne udruge Seljačka sloga Prelog. Na početku svečanosti čestitku je Gradu Prelogu uputila Hana Horvat, kao predstavnica Društva Naša djeca iz Preloga. Prikazan je i „Priločki Dnevnik“ kojeg je pripremio Studio Vipro iz Preloga, a koji je prikazao slikom i riječima život Grada Preloga u 2022. godini.

"Priločki dnevnik"  možete pogledati na poveznici "Priločki dnevnik" 2022.

 

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr