SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Turistička zajednica Grada Preloga priključila se projektu „Hrvatska prirodno tvoja“

Fotografije uz članak 4
18.03.2023

Krajem 2022. godine članovi Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice usvojili su Odluku o raspodjeli sredstava lokalnim turističkim zajednicama za nabavu sadnica stabala u 2022. i 2023. godini u okviru projekta „Hrvatska prirodno tvoja“ („Croatia naturally yours“). Riječ je o oko 600.000 €koji su se rasporedili na ukupno 116 turističkih zajednica sukladno njihovim prijavama za nabavku sadnica koje su namijenjene turističkim destinacijama u cilju smanjenja ugljikova otiska. Na ovaj će način Hrvatska doprinijeti ispunjenju ciljeva iz Glasgowske deklaracije o šumama i korištenju zemljišta - Glasgow Declaration on Forests and Land Use, kao i daljnjem održivom razvoju turizma.

Pozivu Hrvatske turističke zajednice na prijavu sadnje odazvala se i Turistička zajednica Grada Preloga te je za sadnju dobila sredstva u iznosu 1.575,55 €. TZG Preloga tako je nabavila 32 sadnice minimalne visine 140 cm koje je u suradnji s Gradom Prelogom i GKP PRE-KOM posadila uz „jezersku magistralu“, odnosno uz šetnicu koja se proteže od ulaska u Sportsko-rekreacijsku zonu Marina do završetka naselja Jug u Prelogu. Vrsta sadnica, Acer platanoides L. - javor mliječ, odobrena je od strane Šumarskog fakulteta vodeći računa o autohtonim vrstama, podneblju te mjestu sadnje. Sve su sadnice označene i prigodnim znakom održivosti „Hrvatska prirodno tvoja – Croatia naturally yours“. Turistička zajednica Grada Preloga obvezala se i na njegu i praćenje posađenih sadnica. Cijeli se poduhvat zabilježio u aplikaciji za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš (European Environment Agency) pod nazivom MapMy Tree https://mapmytree.eea.europa.eu/.

'Hrvatska prirodno tvoja' hvalevrijedan je projekt koji provodi Hrvatska turistička zajednica u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama, a uključene su i jedinice lokalne samouprave te komunalna poduzeća. Budućnost turizma je u održivosti, zelenim i digitalnim tehnologijama, a zagađenje i emisije CO2 koja nastaju dolaskom mnoštva turista u Hrvatsku nastojimo smanjiti upravo sadnjom stabala. Sličnih će projekata biti sve više, a Turistička zajednica Grada Preloga rado će se odazvati na pozive Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma i sporta te takvim akcijama ne samo utjecati na pozitivne promjene u okolišu, već i na uređenje i ljepši izgled naše destinacije“, kaže Petra Bobić, direktorica Turističke zajednice Grada Preloga, koju je naš objektiv uhvatio u stavljanju oznaka na nove sadnice uz „Priločko more“.

Izvor: Turistička zajednica Grada Preloga

                                                         

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr