SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Deset godina Muzeja Croata insulanus uz izložbu Gordane Špoljar Andrašić

19.03.2023

U nedjelju 19. ožujka, u prostoru Muzeja Croata insulanus Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga. Naime, i ovim se događanjem obilježava deset godina postojanja Muzeja Croata insulanus Grada Preloga. Muzej Croata insulanus Grada Preloga osnovan je 19. ožujka 2013. godine, temeljem donacije prof.dr.sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva. Temeljem tematskih izložba, putem donacija i otkupa kroz godine su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka. Muzej Grada Preloga tijekom godina svojim radom doprinosi širenju i bogaćenju kulture lokalnog stanovništva i šire, svih dobnih skupina, muzejsku djelatnost predstavlja na dobrobit šire javnosti kako bi razvili diskurs o društvenim i umjetničkim temama, te prihvaćanju raznolikosti umjetničkih izričaja i identiteta. Brojnim izložbama, edukativnim radionicama, atraktivnim i zanimljivim manifestacijama te programima koje organiziranima kroz godinu, Muzej Grada Preloga utkao se u srca mještana i šire zajednice te regije. Također je prepoznat diljem Hrvatske i susjednih zemalja kroz suradnje i zajedničke aktivnosti. Muzej Croata insulanus Grada Preloga, gradu u kojem je smješten, Prelogu daje značajnu kulturnu i turističku točku, pridonosi općoj dobrobiti i poboljšanju kvalitete života šire zajednice, a razvio se u mjesto susreta, okupljanja, druženja i mjesto prikupljanja novih znanja o umjetnosti i kulturi.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Croata insulanus Iva Kožnjak, a izuzetno nadahnuto o autorici i izložbi je govorila autorica predgovora Božica Jelušić. Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice. Diplomirala je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnica, Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu i Atelijera Koprivnica. Do sada je priredila više od šezdeset samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća, koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom. Božica Jelušić, autorica predgovora izložbe, slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem su sudjelovali operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira, na kojem je svirato Samuel Horvatek. Ovo je jedan u nizu programa kojom se obilježava deseta obljetnica Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, a otvorenju izložbe nazočili su i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, ravnateljica Knjižnice i čitaonice Maja Lesinger, Doma kulture Jasminka Pervan, Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar, kao i župnik Župe sv. Jakoba ap.st. iz Preloga Antun Hoblaj.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr