SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Pjevački zbor Udruge umirovljenika proslavio dvadeset godina rada

13.05.2023

Koncertom i programom pod nazivom „20 godina zajedno u pjesmi“, dvadeset godina uspješnog rada obilježio je Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog. Ženski pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog osnovan je 2003. godine. Kroz svoje djelovanje bilježe mnoštvo nastupa. Zbor nastupa u Gradu Prelogu za potrebe Turističke zajednice i Grada Preloga te na mnogim kulturnim događanjima u Međimurskoj županiji. Tijekom godine zbor nastupa van županije, diljem cijele „Lijepe naše“, a i u inozemstvu. Zbor pjevačica unatrag par godina njeguje prijateljske odnose sa Hrvatskim zborom iz Nagykanizse kamo kroz godinu odlazi na nastupe. Repertoar zbora je raznolik, a rado najčešće pjevaju međimurske, sakralne i popularne pjesme. Zbor redovito prati i Tamburaški sastav Udruge umirovljenika Prelog koji ove godine slavi svojih 10 godina rada i djelovanja. Svih 20 godina  zbor vodi stručna voditeljica, dirigentica, profesorica Ljubica Crnčec uz suvoditeljicu i koordinatoricu zbora Miljenku Zvonarek.

Gosti rođendanskog koncerta bili su Pjevački zbor Grada Preloga, Tamburaški sastav „MužiKaj“ te Hrvatski zbor iz Nagykanisze te Tamburaški orkestar Osnovne škole Prelog. Osim dvadeset godina djelovanja, prigoda za koncert, već tradicionalno, bio je i Majčin dan. Kao i svaki dan koji iza sebe ima određeni značaj, Dan majki također ima zanimljivu priču kako i kada je nastao. Osoba kojoj treba zahvaliti postajanje Majčinog dana je Anna Marie Jarvis koja je 12. svibnja 1907 godine gestom prema svojoj preminulom majci podignula svijest o tome što majke znače. Nakon godišnjice smrti svoje majke Marie je osnovala Memorial meeting Mothers day na kojemu je u crkvi svim ženama dijelila bijele karanfile. Navedenom gestom je uspješno pokazala kako je bitno cijeniti prisutnost majke u našim životima. Nakon navedenog događaja Marie je inicirala da Dan majki postane praznik i za sve buduće generacije. 1914 godine tadašnji Američki predsjednik Woodrow Wilson proglašava navedeni dan nacionalnim praznikom i određeno je da će 12. svibnja biti datum kada se slave majke. Navedenim proglašenjem praznika Dan majki se ubrzo šiti i slavi diljem svijeta. Prva zabilježena proslava Majčinog dana u Hrvatskoj je bila održana 15. svibnja 1927 godine, slavlje je nagovijestio Katolički list ali nije poznato kada i gdje se proslava održala. Proslave Majčinog dana preuzima tada Hrvatska katolička ženska sveza na način da su se na navedeni datum održavale svete mise u spomen svim majkama.

Na koncertu Pjevačkog zbora Udruge umirovljenika Prelog, kojem su nazočili i zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan, zamjenik župana Josip Grivec i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, podijeljena su priznanja i zahvalnice svima koji su pomogli radu Zbora. Zahvalnice i priznanja podijelili su predsjednik Udruge umirovljenika Prelog Franjo Novak te koordinatorica Zbora Miljenka Zvonarek, koji su se prigodnim riječima i obratili svim prisutnima. Za 20 godina aktivnog sudjelovanja priznanje su primile Krleža Antonija, Sokač Agneza, Kalšan Nada, Zvonarek Marija, Petković Marija, Novak Ivanka, Filipić Anica, Horvat Ljubica, Blažeković Nada, Bermanec Marija, Horvat Marija. Uz njih, za 20 godina aktivnog sudjelovanja i profesionalnog vođenja priznanje je primila i dirigentica, mag.mus Crnčec Ljubica. Za deset i više godina aktivnog sudjelovanja zahvalnicu su primile Grgas Đurđa, Švenda Dragica, Zvonarek Miljenka, Mesarić Franciska, Huzanić Vera i Čavlek Zlata, a za deset godina rada i aktivnog djelovanja i tamburaške pratnje priznanje su primili: Naranđa Stjepan, Hranjec Pavao, Hržić Vinko, Trstenjak Franjo i Žbulj Alojz.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr